Alkoholowe (drinki, shoty, nalewki i likiery)

Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny.

Domowy Advocat – o dziwo jeszcze nie pojawił się na blogu, mimo iż likier bananowy praktycznie powstał na jego bazie ;) Dopiero po prośbie Ani postanowiłam zakasać rękawy i przygotować dla Was wpis na blogu :) Mam nadzieję, że moja receptura przypadnie Wam do gustu :)


Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny – Składniki (na ok. 1 litr):

  • 7 żółtek (pozostałe 7 białek możecie wykorzystać na ten przepis: Babka z białek, czyli babka Tulipan siostry Anastazji)
  • pół szklanki cukru pudru (ok. 100g)
  • 43g cukru waniliowego
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
  • 250 ml wódki (wedle uznania ilość wódki można zwiększyć)

 

domowy Advocat

Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny – Wykonanie:

  1. Żółtka  utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę (miksować 3-4 minuty na najwyższych obrotach).
  2. Następnie stopniowo wlewać mleko skondensowane, zmniejszyć obroty na średnie i dalej miksować.
  3. Pod koniec ubijania małym strumieniem wlewać wódkę i miksować na najniższych obrotach.
  4. Gotowy likier przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Przed podaniem likier należy wstrząsnąć. Smacznego! :)

 

4.6 / 5 ( 27 głosów )

19 thoughts on “Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny.”

  1. Jakiej marki ma być wodka ? Bo to chyba tez jest wazne :) Niedługo wykorzystam przepis i chetnie podzielę sie opinia

    1. Najlepiej taka, która odpowiada nam smakowo :) U nas najczęściej PL, Stock, Finlandia, Żubrówka biała.

  2. Robiłem z samych żółtek, cukru i spirytusu … bez mleka. Dla mnie dużo lepszy i gęściejszy. Doskonały do lodów i deserów. Mnie z mlekiem nie smakuje, robi się likier mleczny a nie jajeczny.

  3. Wszystko ładnie,pięknie.Tylko mały szczegół.Ajerkoniak robi się zawsze na spirytusie a nie na wódce.Jest o niebo lepszy :)

  4. ja ubijam jajka z cukrem i mlekiem skondens. na parze, masa jest wtedy delikatna jak “chmurka” ;) zamiast wodki daje czesto spirytus, on powoduje ze masa dodatkowo delikatnie gestenieje, polecam :)

    1. Po pierwsze trzeba utrzeć dobrze żółtka z cukrem. Po drugie można mleko skondensowane ugotować i wtedy automatycznie będzie bardziej gęste i likier też ;) albo dodać mniej wódki, bo to ona sprawia, że likier staje się bardziej płynny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here