poniedziałek, 16 listopada 2015

Patisony marynowane na zimę. Domowe przetwory.



Patison to bardzo smaczne, lekkostrawne i dietetyczne warzywo o delikatnym smaku. Zawiera sporo witaminy C i wiele innych dobroczynnych składników dla naszego organizmu.
Co roku wiosną sadzę co najmniej dwa krzaczki. Patisony są łatwe i mało wymagające w uprawie a wydają bardzo obfite plony, którymi cieszę się od sierpnia do października. W mojej kuchni wykorzystuje je na wiele sposobów. Większe faszeruję, dodaje do duszonych mięs, smażę, piekę i gotuje z nich zupy-kremy. Mniejsze osobniki przekładam do słoików i marynuje na zimę. Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują samodzielnie jako dodatek do obiadu, czy kolacji np. do grzanych kiełbasek itp. Polecam :)

Składniki
- małe patisony
- ziele angielskie
- pieprz czarny w kulkach
- gorczyca
- liście laurowe
- koper

Zalewa ( na 4-5 słojów o pojemności 0,9 litra )
- 4 szklanki wody
- pół szklanki octu 10%
- 4 czubate łyżki cukru
- 2 łyżki soli

Wykonanie

Patisony myję, oczyszczam i odcinam ogonki. Z podanych składników gotuję zalewę i studzę. Na dno wyprażonych słoików wkładam po 2-3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, szczyptę gorczycy, 1 listek laurowy i koszyczek kopru. Na to układam w miarę ciasno patisony, zalewam ostudzoną zalewą. Słoje szczelnie zakręcam. Pasteryzuję od momentu zagotowania się wody w garnku ok. 7-10  minut.
Smacznego :)

Dla zainteresowanych podaję w linku mój przepis na faszerowane patisony ( wystarczy kliknąć ):

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/11/patisony-faszerowane-miesem-mielonym-i.html

i bigos z patisonów :

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/12/bigos-z-patisonow-rozgrzewajace.html


- Kuchnia wegetariańska i wegańska Jesień pełna warzyw

2 komentarze:

  1. W Polsce patisony są nadal mało popularne i traktowane po macoszemu, bo wolimy dynie i ogórki. A szkoda bo jak wspomniałaś są zdrowe i lekkostrawne. Świetne smakują zwłaszcza w postaci faszerowanej z mięsem i grzybami , a marynowane prezentują się bardzo efektownie jako przystawka. Patisony mają szerokie zastosowanie, a przygotowanie przetworów według tego przepisu zajmuje niewiele czasu, dlatego warto pomyśleć nad tymi warzywami przy okazji planowania wiosennego ogródka :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaaaaardzo lubię patisony, niestety trudno jest znaleźć naprawdę smaczne w sklepach. Na otarcie łez kupuję sobie chili ogóreczki i buraczki z papryką w Eterno:)Domowe smaki górą!

    OdpowiedzUsuń