wtorek, 10 listopada 2015

Nadziani 




  • 4 papryki 
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów 
  • 100 g kaszy jęczmiennej 
  • przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, curry  

Na początku wstawić wodę, aby się zagotowała. Kiedy to się stanie wrzucić kaszę i ugotować. Następnie pokroić drobno cebulę i czosnek. Wrzucić na patelnie, posolić i lekko zarumienić.


 

Gdy cebula i czosnek będą już złote, można wrzucić mięso i zalać szklaną wody. Wsypać łyżeczkę soli i pieprzu, dusić ok 5 min pod przykryciem na małym ogniu. 



Na patelnie, gdzie znajdują się wszystkie nasze składniki dodajemy pomidory, dokładnie mieszamy oraz wsypujemy wszystkie przyprawy.  Pozwalamy, aby woda trochę odparowała a nasz farsz zrobił się gęstszy.



W tym czasie możemy przygotować papryki do nadziania. Odcinamy górną część papryki, aby powstały takie kapelusiki. Usuwamy wszystko ze środka (nasiona oraz całą biała część). Kiedy z farszu odparowała już prawie cała woda można się zabrać za nadziewanie.



Wstawiamy papryki do piekarnika na ok 30 min w 200 stopniach, ale trzeba pilnować żeby się nie przypaliły. Jak się zarumieniają za szybko zmniejszyć temperaturę.



Smacznego :)



 

1 komentarz: