Pokazywanie postów oznaczonych etykietą BOŻE NARODZENIE. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą BOŻE NARODZENIE. Pokaż wszystkie posty

12/22/2017

Pierożki świąteczne

Pierożki świąteczne
Mięsny dodatek do świątecznego barszczu. Pierożki z pysznym nadzieniem, które dla odmiany są smażone a nie gotowane. Przepyszne!

12/22/2017

Schab z pasztetem

Schab z pasztetem

O ile nikt z nas nie ma problemu co powinno stać na wigilijnym stole, o tyle przy pierwszym czy drugim dniu świąt pojawia się problem. W moim rodzinnym domu po wigilijnym, nazwijmy to "obżarstwie" z wielką chęcią zajadaliśmy się krokietami i popijaliśmy barszczem. Wiele jednak osób w taki dzień woli zajadać się solidną porcją mięsa. Schab z pasztetem i serową pierzynką na pewno zadowoli tych drugich. Mięso przygotowane w ten sposób zaskakuje wyglądem i smakiem. Spróbujcie sami!


12/15/2017

Makowiec

10
Makowiec

Uwielbiam piec ciasta, te proste w wykonaniu jak i te, na których przygotowanie potrzebuję więcej czasu. Te, które zachwycają połączeniu wielu warstw i smaków, jak i te, które mają ciekawy smak przy zastosowaniu kilku niemal składników. Jako, że coraz bardziej zbliżają się święta to nadszedł czas by pomyśleć o jakimś ciekawym przepisie na makowiec. Za tymi zwijanymi nie przepadam, o ile uwielbiam mak, to nie pasuje mi połączenie masy makowej z suchym drożdżowym ciastem. Lubię ciasta ciężkie, i wilgotne- i taki jest właśnie przepis na makowiec, zwany makowcem japońskim. Dużo maku, mnóstwo bakalii, prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Polecam!

12/08/2017

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe
Najwyższa pora pomyśleć o menu na Święta Bożego Narodzenia. Mam w głowie kilka ciekawych pomysłów, a w kuchni wprowadziłam tzw. okres próbny świątecznych dań. Mam potrawy, które goszczą na moim świątecznym stole co roku, np. śledzie czy ciasto z masą pomarańczową- które od lat w mojej rodzinie są kulinarnym hitem. Zawsze jednak staram się wprowadzić choć troszkę nowości. Ciasto pomarańczowe jest bardzo proste w wykonaniu. W smaku delikatne, mięciutkie z wyczuwalnym smakiem pomarańczy. Polecam szczególnie osobom, które preferują wypieki lekkie, i nie lubią skończyć konsumpcji tylko na jednym kawałku.

12/01/2017

Migdałowe gwiazdki

Migdałowe gwiazdki
"Coraz bliżej święta.....coraz bliżej święta..."- już od jakiegoś czasu widać w telewizję charakterystyczną dla świąt reklamę "Coca-Coli" (obowiązkowo z pędzącą ciężarówką). A to jest znak, znak że święta faktycznie się zbliżają. A co za tym idzie, czas pomyśleć o świątecznym menu. Przygotowania świąteczne zawsze zaczynam od pierniczków i słodkich ciasteczek. Część pierników już upieczona, ciasto na te leżakujące dojrzewa w lodówce. Oprócz tego zawsze muszą być jeszcze ciasteczka, dla tych co za piernikami nie przepadają (tak bywają i tacy). Migdałowe gwiazdki to kruche ciasteczka, które są bardzo łatwe do przygotowania, dlatego z powodzeniem można je przygotować spędzając wspólnie czas (mój synek poległ na 3 gwiazdce...ale to facet więc wybaczam mu brak cierpliwości). Są pyszne i aromatyczne. I co najważniejsze podczas ich pieczenia w domu unosi się zapach świąt. Przechowuję je w szczelnie zamkniętych pudełkach...jak się uda przetrwają do świąt.

4/07/2017

Sernik z kratką

Sernik z kratką
Serniki to chyba najbardziej uwielbiane przez wszystkich ciasta. Ja osobiście uwielbiam serniki ciężkie i wilgotne. Najlepiej, żeby miały jak najmniej mąki a jak najwięcej twarogu. Kilka już razy robiłam sernik z ziemniakami, teraz przyszła jednak pora, żeby wypróbować coś innego, nowego. Sernik przygotowany według tego przepisu wyszedł niezwykle delikatny i puszysty. Skórka pomarańczy i wanilia nadała mu wspaniałego aromatu. Sernik z kratką to ciekawa propozycja nie tylko na wielkanocny stół, ale i na inne różnego rodzaju przyjęcia.

12/23/2016

Pierniczki

Pierniczki
Sezon pierniczenia uważam za zamknięty.

12/19/2016

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami
Bez krokietów nie wyobrażam sobie świąt. To obowiązkowe danie na świątecznym stole. W moim rodzinnym domu zawsze jedliśmy je podane z gorącym barszczem w Pierwszy Dzień Świąt Bożego Narodzenia. Pyszne nadzienie zawinięte w maślane naleśniki- nie ma nic lepszego.

12/14/2016

Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą

Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą
Mam dosyć krokietów z kapustą i pieczarkami. Mam dosyć pierogów z kapustą i grzybami. Uwielbiam mięso. Po bezmięsnej  wigilii czekam tylko na okazję by zasiąść do świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Jest to ciekawa alternatywa dla osób, które chcą trochę odbiec od tradycyjnych przepisów i zaserwować nieco odmienne menu (oczywiście w granicach rozsądku).

12/13/2016

Świąteczny gulasz

Świąteczny gulasz
Jako, że weekend nie rozpieszczał nas zbytnio ładną pogodą postanowiłam poprawić sobie humor jakimś smacznym rozgrzewającym obiadem. Mój wybór co do niedzielnego menu padł na gulasz. Bardzo lubię gulasz z ogórkiem konserwowym, jednak teraz chciałam spróbować czegoś bardziej aromatycznego i świątecznego. Do wykorzystania miałam spory kawałek karkówki. Znalazły się też suszone śliwki, które od zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Tak powstał przepis na wspaniałe świąteczne danie. Polecam nie koniecznie tylko na świąteczny obiad.

11/30/2016

Piernikowe ciasto z burakami

Piernikowe ciasto z burakami
Ciekawa odmiana piernikowego ciasto. Coś innego, niepowtarzalnego i niesamowicie dobrego. Na pewno będę bardzo często wracała do tego przepisu. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącej kawy. Idealnie nada się także do postawienia na świąteczny stół.

3/30/2016

Kaczka w warzywach

 Kaczka w warzywach
Kiedyś nie lubiłam kaczki. Zawsze jak miałam do wyboru jakieś inne mięso wybierałam  np. kurczaka. Z czasem jednak gust kulinarny mi się zmienił. Pokochałam kaczkę, pokochałam gęś. Uwielbiam kaczkę zarówno ze słodkimi, jak  i warzywnymi dodatkami. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.

Składniki: 

  • 1 kaczka
  • 1 jabłko 
  • 2 garście żurawiny
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • sól, pieprz
  • majeranek
Sposób przygotowania: Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem (od środka i na zewnątrz). Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia wyciągamy kaczkę z lodówki. Do środka wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i żurawinę. Spinamy wykałaczkami zamykając kaczkę. Smażymy z każdej strony na złoty kolor (na tłuszczu który się sam wytopi). Marchew obieramy i kroimy w talarki. Por kroimy w piórka. Drób obkładamy warzywami. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez ok. 2 h. Od czasu do czasu podlewamy wytopionym tłuszczem lub wodą. 

Ilość porcji: 5
Koszt wykonania: ok. 30 zł
Czas wykonania: 2,30 h

2/29/2016

Sezamowiec

Sezamowiec
Składniki:

ciasto kruche:

  • 60 dag mąki
  • 30 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 4 łyżki miodu
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sodu oczyszczonej
masa sezamowa:

  • 45 dag sezamu
  • 6 łyżek miodu
  • 30 dag masło
  • 3/4 szklanki cukru
masa kokosowa:

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych
masa budyniowa:

  • 3/4 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 35 dag masła
  • 3 budynie śmietankowe
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15 dag wiórków kokosowych
ponadto:
  • polewa czekoladowa
Sposób przygotowania: 
Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy. Dzielimy na trzy równe części. Blaszkę do pieczenia (25x36) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią 1 część ciasta.
Wszystkie składniki masy sezamowej podgrzewamy na małym ogniu. 1/3 przygotowanej masy wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. 30 minut. W taki sam sposób pieczemy drugi placek. Przy trzecim placku natomiast dodatkowo robimy masę kokosową. Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Mieszamy z kokosem. Wykładamy na placem posmarowany masą sezamową. Pieczemy przez pół godziny w 160 stopniach C. Z mleka odlewamy pół szklanki mleka w którym rozpuszczamy budynie i mąkę. Resztę mleka podgrzewamy z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń. Masę studzimy. Następnie za pomocą miksera ucieramy z masłem. Dodajemy wiórki kokosowe. Łączymy za pomocą łyżki. Masę dzielimy na dwie części.
Przełożenie ciasta:
-kruche ciasto z sezamem
-masa kokosowa
-kruche ciasto z sezamem
-masa kokosowa
-kruche ciasto z sezamem i masą kokosową
Polewamy czekoladową polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 25
Czas przygotowania: ok. 2,30h
Koszt przygotowania: ok. 40 zł





2/08/2016

Śledzie curry z rodzynkami

Śledzie curry z rodzynkami
Składniki:

  • 6 dużych marynowanych śledzi
  • 6 jajek
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki curry
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1-2 garście rodzynek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Rodzynki sparzamy wrzątkiem. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Jajka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przyprawę curry, cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy cebulkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W misce układamy śledzie. Wkładamy jajka, rodzynki. Całość zalewamy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 0,30h
Koszt wykonania: ok. 18 zł






1/28/2016

Ryba na słodko-kwaśno

Ryba na słodko-kwaśno
Składniki:

  • 1 kg ryby np. morszczuk
  • przyprawa do ryby (można zastąpić solą i pieprzem)
  • słoik ogórków konserwowych
  • słoik papryki konserwowej
  • 3 duże cebule
  • tłuszcz do smażenia
Ciasto:

  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 łyżek octu
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki ketchupu
  • mały koncentrat pomidorowy
  • szczypta pieprzu
Sposób przygotowania: Rybę kroimy na mniejsze części. Obficie obsypujemy przyprawami. Składniki na ciasto łączymy ze sobą (gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Rybę maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki zalewy (bez koncentratu) zagotowujemy. Dodajemy przecier, szczyptę pieprzu. Studzimy. W naczyniu układamy warstwami rybę i pokrojone warzywa. Całość zalewamy przestudzoną zalewą. Trzymamy w lodówce, żeby smaki się przegryzły. 

źródło: przepis od znajomej

Ilość porcji: 6-8
Czas wykonania: 1,30h
Koszt wykonania: ok. 30 zł

12/29/2015

Musztardowe śledzie z goździkami

Musztardowe śledzie z goździkami
Składniki:

  • 1 kg śledzi solonych
  • 5 ogórków konserwowych
  • 5 kawałków marynowanej papryki
  • 1 duża cebula
sos:
  • 2 musztardy delikatesowe
  • 3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki oleju
  • 8 goździków
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania: Śledzie dokładnie moczymy odlewając co jakiś czas wodę. Kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki i paprykę kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka. Musztardę mieszamy z olejem i miodem. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy goździki. Śledzie zalewamy sosem. Schładzamy w lodówce, żeby smaki się przegryzły.

źródło: przepis z internetu

Ilość porcji: 6
Czas wykonania: 30 minut
Koszt wykonania: ok. 25 zł

12/29/2015

Marynowane śledzie z papryką

Marynowane śledzie z papryką
Składniki:

  • 1 kg śledzi marynowanych
  • słoik papryki marynowanej
  • 2 duże cebule
  • 10 dag rodzynek
  • 5 łyżek ketchupu
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Rodzynki sparzamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni. Paprykę kroimy w kostkę. Ketchup łączymy z olejem. Dokładamy posiekane warzywa i rodzynki. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i cukrem. Układamy warstwami śledzie, warzywa do wykorzystania składników. Ostatnią warstwą powinny być warzywa. Chłodzimy w lodówce, żeby smaki się przegryzły.
źródło: przepis własny

Ilość porcji: 8
Czas wykonania: 0,30h
Koszt wykonania: ok. 30 zł

12/29/2015

Świąteczne pierożki

Świąteczne pierożki
Składniki:
ciasto:

  • 75 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
farsz: 
  • 50 dag mielonego
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
ponadto:
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc). Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Do mielonego dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko i cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość wrzucamy na patelnię, dodajemy grzyby i smażymy do czasu aż mięso straci smak surowizny. Miksujemy za pomocą blendera. Mąkę, jajka wkładamy do miski. Dosypujemy sól. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto na pierogi. Cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. 

źródło: przepis własny

Ilość porcji: ok. 45 pierożków
Czas wykonania: 1 h
Koszt wykonania: ok. 15 zł

12/29/2015

Karp z pieczarkami

Karp z pieczarkami
Składniki:

  • 2 płaty karpia ( u mnie ok. 1 200 kg)
  • 50 dag pieczarek
  • 1/4 kostki masła
  • mąka do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Płaty karpia lekko solimy  z każdej strony. Obtaczamy w mące i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Pieczarki odparowujemy z nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem. Wykładamy karpia. Na wierzch kładziemy pieczarki. Posypujemy wiórkami masła (najlepiej zmrożonego). Zapiekamy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.

źródło: przepis od znajomej

Ilość porcji: 4
Czas wykonania: ok. 1 h
Koszt wykonania: ok. 30 zł

12/29/2015

Świąteczna sałatka z kurczakiem i rodzynkami

Świąteczna sałatka z kurczakiem i rodzynkami
Składniki:

  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • puszka białej fasolki
  • seler cięty w słoiku
  • słoik marynowanych pieczarek
  • 10 dag rodzynek
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni na złoty kolor. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku z nadmiaru wody. Seler rozdrabniamy, pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Rodzynki sparzamy i odsączamy z nadmiaru wody. Wszystkie składniki mieszamy. Łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce do czasu aż smaki się przegryzą. 

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 25 zł
Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger