niedziela, 8 listopada 2015

Musaka



Uwielbiam kuchnie grecką, ponieważ jest lekka i bardzo zdrowa. Grecy jedzą ogromne ilości ryb, warzyw, oliwy z oliwek, mało mięsa i mało nabiału. Nie bez powodu więc żyją dłużej, czują się lepiej i są szczuplejsi niż reszta Europy. Od reguły jest kilka wyjątków, a jakże. Musaka. Chyba najbardziej znane greckie danie, poza rybą po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego. Przepisów na musakę są tysiące. Można ją robić z ziemniakami, z duża ilością sosu beszamelowego, wtedy danie będzie bardziej sycące. I w takiej postaci najczęściej można spotkać musakę w greckich tawernach.
Ale na szczęście każde danie można odchudzić, dlatego moja musaka będzie bez ziemniaków, z lekkim sosem jogurtowym oraz bez dodatkowego tłuszczu. Na smaku nic nie traci, wręcz przeciwnie. Nic, tylko się zajadać!

Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 500g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżej lub suszonej mięty
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 jajka
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie plastry opłukujemy, w ten sposób usuwamy ich gorycz. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kładziemy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Każdy plaster pieczemy po kilka minut z  każdej strony, tak , aby zbrązowiał.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Mielone mięso umieszczamy na rozgrzanej patelni i rozdrabniamy widelcem. Gdy mięso odda tłuszcz, dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż cebula się zeszkli, a mięso zbrązowieje.
Następnie zalewamy pomidorami, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz miętę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy 10 minut.
W tym czasie układamy połowę plastrów bakłażana w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka roztrzepujemy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ubijamy chwilę trzepaczką.
Na plastry bakłażana wykładamy masę mięsną, a następnie pozostałe bakłażany. Zalewamy sosem jogurtowym i posypujemy parmezanem.
Pieczemy 40 minut.






1 komentarz:

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.