ciasta ucierane

Ciasto Salceson

Dziś mam dla Was jesienne ciasto o trochę niewdzięcznej nazwie Salceson.

Mięsiste, czekoladowe, pachnące orzechami,  jabłkami i cynamonem.

Nie wymaga wiele pracy, jest szybkie i łatwe w przygotowaniu,

a do tego wszystkie jego składniki znajdziecie zazwyczaj w lodówce.

Bardzo polecam na chłodne jesienne wieczory,

z mleczną polewą czekoladową smakuje naprawdę wybornie.

PA304151a.jpg

Składniki: (na blachę o wym. 20 x 30 cm )

ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

ponadto:

  • 4 duże jabłka
  • 1 szklanka orzechów włoskich

PA304056a_20151105210152.jpg

Sposób wykonania:

Orzechy posiekać. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym lub dobrze wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać jogurt i olej, ponownie dokładnie zamieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać jabłka z orzechami i ponownie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika i piec 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.

Ciasto wyjąć i wystudzić, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem lub oblać polewą.

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła

Śmietankę i masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią ciasto.

Smacznego 🙂

 

4 myśli w temacie “Ciasto Salceson

  1. Gość Karo 2015/11/06 09:01:25
    Wygląda świetnie a na dodatek samo się robi. Czyżby ciasto idealne?:)

    mikimama 2015/11/06 09:30:10
    Z tego co pamiętam były jeszcze dwie nazwy tego ciasta: Wiewiórka i Ciasto amerykańskie…

    Gość karmel-itka 2015/11/06 22:08:30
    SPotkałamto ciasto kiedyś, ale pod całkiem inną nazwą, już nie pamiętam.
    Ale wiem, że było genialnie słodkie!

    Kirko 2015/11/07 14:12:04
    Witam ! Mam pytanie i zarazem prośbę o pomoc odnosnie ciasta snickers na herbatnikach : robiłam już drugi raz i znowu jest to samo otoz chodzi o to, ze robie dokladnien wszystko jak w przepisie na masę i masa wychodzi mi strasznie rzadka i lejąca wiekszą cześć po prostu muszę wyrzucić,… dlaczgeo tak sie dzieje juz nie wiem 😦 nie gęstnieje mimo odstawienia… 😦 dlaczego tak sie dzieje czy ona po prostu ma taka byc… bardzo prosze o pomoc! dziekuje!

    aguzja 2015/11/07 16:27:01
    Kirko, Masa po ugotowaniu powinna mieć konsystencję budyniu. Po wsytygnięciu jeszcze gęstnieje. Trudno mi powiedzieć w czym tkwi przyczyna, ale czytałam komentarze i część osób również miała problem z tą masą, innym natomiast wychodzi idealnie. Myślę, że przyczyna tkwi gdzieś w składnikach. Może masło? używasz masła extra, o zawartości tłuszczu 82%? Spróbuj następnym razem dodać 1 łyżkę mąki więcej i budyń gotować dłużej, ale żeby sie nie przypalił. Mam jeszcze inny pomysł, spróbuj z inną masą. Ta będzie świetnie pasowała do snickersa zjemto.blox.pl/2013/02/Kostka-krolowej-nie-lubie-paczkow.html . Mam nadzieję, że za trzecim razem wszystko pójdzie idealnie 🙂

    Gość Moje Bistro 2015/11/07 23:22:08
    Ale fajny salcesonik 🙂

    magdadajnowska 2015/11/08 00:21:42
    U mnie to ciasto znane jest raczej pod nazwą „ciasto piernikowe z jabłkami”. Jakkolwiek by się nie nazywało, jest smaczne 🙂

    Anna 2015/11/08 14:57:55
    Ja znam to ciasto jako „Śmietnik”. Tylko w moim przepisie jabłka zasypuje się cukrem. Gdy puszczą sok wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotowe 🙂

    2015/11/12 15:16:11
    a jakiej wielkości blacha?

    aguzja 2015/11/12 18:14:51
    Rozmiar blachy podany jest przy składnikach. 20×30 cm.

    Kitka89 2015/11/15 15:03:37
    Ciasto jest przepyszne polewe zrobilam z gorzkiej czekolady i mleka a bialy cukier zastapilam brazowym i trzcinowym Polecam 🙂

    anulka 2015/11/20 23:05:11
    Tak tak
    Robię bo bardzo często jak tylko przychodzi sezon na jabłka, tylko ze u mnie jest obecny pod nazwą „placek włoski”
    Pozdrawiam Smaczniutko

    Ktosik 2015/12/03 20:23:04
    Widzę, że to ciasto ma wiele imion 😀 Mnie najbardziej się podoba „wiewiórka”. Bardzo dobre jest.

    Natalia 2015/12/07 11:58:41
    Bardzo dobre ciasto, tylko mam jedno pytanie do wszystkich przepisów pisząc składniki w ilości np. 1 szklanka mąki chodzi o szklankę o pojemności 250 ml?

    aguzja 2015/12/07 12:04:54
    Natalia, tak, szklanka to zawsze 250 ml.

    2016/02/08 12:29:58
    U mnie również inna nazwa „Czarna Hanka” 🙂 Przepyszny<3

    Joanna 2016/02/28 09:08:48
    Ciasto pyszne!! Nie opada i dzięki jabłkom wilgotne a orzechy i polewa dodają wykwintności ciastu.Pycha!! 🙂

    KASIA 2016/05/16 17:35:02
    Czy mozna dodac jeszcze rodzynki i wiorki kokosowe czy to juz bedzie za duzo?

    aguzja 2016/05/16 18:41:02
    Kasia, jeśli lubisz ciasta z dużą ilością bakalii to jak najbardziej można.

    viola 2016/11/04 18:52:01
    a ja na wierzch , zamiast polewy, wykorzystuje białka, które gdzieś mi zalegają…ubijam na pianę , dodaję cukier i na ciacho …przed pieczeniem…wychodzi piękna bezowa "skórka" salcesonu 😉

    gość 2016/11/08 15:18:52
    Ten placek jest wspaniały. Piekłam 2 razy, za drugim razem dałam mniej jabłek i trochę śliwek i równie pyszny. Dziękuję za przepis pozdrawiam

    dz_ulia 2017/01/10 21:19:46
    Witam mam pytanko odnosnie pieczenia. Czy 180 stopni to w termoobiegu czy gora dol?

    aguzja 2017/01/10 21:25:05
    Dz_ulia, 180 stopni, grzałka góra-dół.

    Kasik 2017/12/07 11:02:11
    Czy mozna jogurt zastąpić śmietana ?

    aguzja 2017/12/07 13:24:23
    Kasik, można.

    Polubienie

Dodaj komentarz