Iiii... nastał czas serników! Dziś przepis na sernik garwoliński na bezglutenowym spodzie ♥♥♥
Składniki:
ciasto:
ciasto:
100 g mielonych migdałów
100 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
masa:
1kg twarogu garwolińskiego mielonego
8 jaj
2 białka
150 g masła
300 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat pomarańczowy
skórka pomarańczowa
rodzynki
Z mąki, masła, żółtka, cukru i soli zagniatamy kruche ciasto. Jego kawałkami wyklejamy formę. Wkładamy na ok. 1h do lodówki.
Zapiekamy ciasto przez 10-15 min w temperaturze 180 stopni (do lekkiego zrumienienia).
Ucieramy żółtka z cukrem i masłem, dodajemy ser, aromat pomarańczowy i mąkę ziemniaczaną.
Z białek ubijamy pianę na sztywno i delikatnie mieszając dodajemy ze skórką pomarańczową i rodzynkami do masy serowej.
Masę rozsmarowujemy na zapieczonym spodzie.
wypróbuję, wygląda naprawdę przepysznie *-*
OdpowiedzUsuńzapraszam, mój blog