Naleśniki Naleśniki na słodko

Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone

Kuchnia : Polska

Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone to propozycja na słodki i syty obiad lub kolację. Dzieci na pewno będą zachwycone :) Składniki wystarczą na 5 naleśników o średnicy 28cm.


Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone – Składniki:

Na nadzienie:

  • 100ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 5 bananów

Na naleśniki:

  • 100g masła
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 kopiasta łyżeczka gorzkiego kakao
  • 200ml mleka
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 150g mąki pszennej tortowej
  • 100ml wody gazowanej
  • olej rzepakowy do smażenia

 

czekoladowe naleśniki z bananem

Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone – Wykonanie:

  1. Naleśniki usmażyć według tego przepisu: Naleśniki czekoladowe przepis
  2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać stopniowo po 1 łyżce mascarpone i miksować (do czasu powstania jednolitej masy). Dodać cukier i wymieszać łyżką.
  3. Usmażone naleśniki (powinny być lekko ostudzone, żeby krem się nie rozpuścił) posmarować wcześniej przygotowanym kremem, nałożyć całego banana i zwinąć ciasno w rulon. Smacznego! :)

 

1.8 / 5 ( 159 głosów )

23 thoughts on “Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here