sobota, 24 października 2015

Filet z kurczaka pod pierzynką z marchewki- lekki i pożywny obiad.

  Filet z kurczaka w innym wydaniu. Pewnie wielu z nas, uważa, że filet w złotej panierce jest bez konkurencyjny... ale jestem przekonana, że dzisiejsza propozycja to jego duża konkurencja ;) Spróbuj i przekonaj się sam!


Filet z kurczaka pod pierzynką z marchewki.

 Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka (zależy od naczynia żaroodpornego, którego użyjemy)
  • marchew ok 12 średniej wielkości
  • 2 opakowania jogurtu naturalnego + 4 łyżki majonezu (opcjonalnie)
  • mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz, sól, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie (opcjonalnie), majeranek, czosnek granulowany
Przygotowanie:
  1. Marchew obrać i utrzeć na tarce z dużymi oczkami.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulkę. Doprawić czosnkiem, chwilkę podprażyć.
  3. Dodać marchew na patelnię i wszystkich przypraw po trochu wszystko wymieszać. Przykryć pokrywką, aż marchewka zmięknie.
  4. Filet z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy i wyłożyć całe dno mięsem.
  6. Następnie kolejną warstwą jest marchew. Dokładnie rozprowadzamy po całym kurczaku.
  7. Jogurtem polewamy marchew (lub jeśli robimy z majonezem to wcześniej mieszamy go z jogurtem).
  8. Cały wierzch ładnie wygładzamy łyżką i wkładamy do piekarnika 180'C na około 30 min.


Podajemy np  z ryżem.
Smacznego- Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz