piątek, 23 października 2015

Smaczna zapiekanka bez mięsa.- rodzinny przepis babci Marysi.

  Na piątkowy obiad proponuję sycącą i bardzo smaczną zapiekankę. Przepisem podzieliła się ze mną moja babcia (której z tego miejsca bardzo dziękuję za przekazanie mi wielu recept kulinarnych). Jako kontynuację ,,tradycji,, tego dania, robię go tak samo jak zostało mi pokazane :) Nazwa tej potrawy w świecie kucharzy na pewno ma swoją nazwę, ale z tytułu, że w naszej rodzinie zapoczątkowała ją babcia Marysia to przyjęła się nazwa tej właśnie zapiekanki od jej imienia. 
Jest świetną opcją jeśli lubimy zjeść ,,coś konkretnego,, a niekoniecznie mamy ochotę na mięso.
Prawdziwa gratka- Palce lizać ;) Zapraszam! 





Zapiekanka Babci Marysi - z ziemniakami, serem i pieczarkami. (bez mięsa)

Składniki: *
  • pieczarki ok.1 kg
  • ziemniaki ok. 7 średniej wielkości (mogą być ugotowane z poprzedniego dnia)
  • ser żółty (np. Gouda, ja dodaję kilka różnych serów)
  • jajka ok. 5
  • natka pietruszki
  • mała cebulka
  • łyżka margaryny lub oliwy
  • szczypta soli, pieprzu (opcjonalnie) 
*ilość składników zależna od tego ile chcemy uzyskać zapiekanki i jak wysokie mają być warstwy

Przygotowanie:
  1. Pieczarki oczyścić, obrać i podsmażyć razem z zeszkloną cebulą. Posolić, wymieszać.
  2. Ziemniaki obrać, ugotować (średniej wielkości najlepiej w całości, jeśli są zbyt duże pokroić na mniejsze kawałki).
  3. Ser utrzeć na tarce lub pokroić w cienkie plasterki.
  4. Ugotować jajka na twardo. Obrać pokroić na plastry.
  5. Przygotować garnek, posmarować dno lekko tłuszczem (może być trochę margaryny). Następnie pokroić w plastry ugotowane ziemniaki i poukładać na spodzie, później posypać serem, położyć na to jajka, porcję pieczarek, znów ziemniaki, kolejną porcję sera, i znów pieczarki.
  6. Na koniec posypać wszystko natką pietruszki.
  7. Przykryć garnek przykrywką i na małym ogniu, podprażyć na chwilę, aż ser się roztopi.

Gotowe- Smacznego!
Przepyszna zapiekanka gotowa :)

2 komentarze:

Dodaj swój komentarz