środa, 21 października 2015

Bułeczki maślane z rodzynkami

Bułeczki z dodatkiem rodzynek są idealne na kolację lub śniadanie. Można je zajadać same lub posmarowane ulubionym dżemem czy masełkiem. Do tego kubek mleka lub kakao i jedzonko palce lizać. Przepis dostałam od koleżanki ale znalazłam go również na blogu mojewypieki.com.

składniki:

1 kg mąki pszennej typ 500
150 g masła
500 ml letniego mleka
50 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
120 g cukru
150 g rodzynek

oraz
1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Przygotować zaczyn. Połowę mleka wlać do miski, dodać łyżkę cukru oraz drożdże. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Zaczyn odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły pracować. Do misy robota wsypać mąkę, sól i pozostały cukier, wymieszać. Dodać zaczyn oraz pozostałe mleko i letnie rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto, ciasto powinno łatwo odchodzić od ścianek misy. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinkę aby podwoiło swoją objętość. Następnie do ciasta dodać rodzynki i ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na w miarę równe porcje u mnie mniej więcej o wadze 100g. Z każdej porcji ciasta uformować ładną gładką kulkę, starając się aby nie było rodzynek na wierzchu. Gotowe bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 19 sztuk. Odstawić na ok 20-30 minut aby bułeczki podrosły. Gdy bułeczki podrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut aż się zarumienią.



19 komentarzy:

  1. Takie bułeczki z rodzynkami biorę w ciemno :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  2. sa pyszne robiłam juz

    OdpowiedzUsuń
  3. Ma Pani doświadczenie z innymi mąkami? Jak wyszłyby te bułeczki z jakąkolwiek mąką poza pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie robiłam z innej moąki ale wydaje mi sie ze orkiszowa tez by sie nadawała

      Usuń
  4. Ile buleczek wychodzi z tej proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy na jak duze porcje podzieli sie ciasto, ja dzieliłam na porcje ok 100 g i wyszło mi 19 bułeczek o czym napisałam w opisie

      Usuń
  5. Zrobiłam! Pyszne wyszły ;-) dzięki za przepis. Nawet na 3 dzien były smaczne. Mój dwuletni synek bardzo je polubił więc zapisujemy Przepis do ulubionych ;-) polecam tym.którzy się zastanawiają czy robić! Pozdrawiam - Daria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się ciesze, że smakowały i dziękuję za komentarz

      Usuń
    2. Właśnie piekę kolejny raz ;-) to chyba nasze ulubione bułeczki ;-) Daria

      Usuń
    3. ja też ostatnio piekłam :) nie miałam rodzynek dałam trochę czekolady, czekolada sie w cieście rozpuściła i wyszły bułeczki czekoladowe

      Usuń
  6. Piec na funkcji termoobiegu czy góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można piec i na termoobiegu i góra dół, ja piekłam na tej drugiej opcji

      Usuń
  7. Bardzo latwe, bardzo dobre. Jak dla mnie, ociupine za malo slodkie z tej proporcji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie się pieką, już pachnie w kuchni. Piekę pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszły super, kradnę przepis, zagoszczą częściej na moim stole:-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Te bułeczki wyglądają obłędnie! Włąsnie zamówiłam nową kawę- swoją drogą bardzo plecam! można najpierw wypróbować na miescu :) etnocafe.pl/kawiarnie-we-wroclawiu/) i szukam do niej jakiegoś genialnego przepisu na bułeczki, ale właśnie widzę, że znalazłam! Mam nadzieję, że będą się ze sobą komponować idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A dlaczego nie ma jajek co za ciasto drożdżowe bez jajek?

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie upiekłam. Wyszły bardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń