Chlebek bananowy

11:27 Unknown 0 Komentarze

   

     W związku z tym, że Szymek zakupił nam piekarnik mogę poszerzyć naszą kuchnię o dania pieczone oraz o różnego rodzaju ciasta i ciasteczka :) Radości nie ma końca.
     W ramach sprawdzenia piekarnika postanowiłam upiec chlebek bananowy, który już dosyć długo za mną chodził. Zobaczcie sami co z tego wyszło :)

Składniki:

* 3 - 4 banany (najlepiej dojrzałe)
* 1/4 szklanki oleju rzepakowego (lub roztopionego masła)
* 1/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego) lub 1/3 szklanki stewii
* 1 jajko
* 1 łyżka cukru wanilinowego
* 1 łyżeczka sody
* 1/3 łyżeczki soli
* 1,5 szklanki mąki pszennej

Sposób przyrządzenia:

1. Banany dokładnie rozgniatamy np. widelcem.
2. Dodajemy olej, jajko, cukier oraz cukier wanilinowy.
3. Mieszamy.
4. Dodajemy suche składniki: mąkę, sól oraz sodę.
5. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy (mieszamy).
6. Ciasto przelewamy do keksówki (formy) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem (margaryną).
7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut w temperaturze 180°C.


SMACZNEGO :)
.................................................................................................................................................................
OCENA: Chlebek gotowy i wypróbowany nie tylko przeze mnie i Szymka, ale również przez moich rodziców i siostry. Jak opisać smak? Jak dla mnie jest to coś podobnego do wilgotnego ciasta. Razem z Szymkiem stwierdziliśmy, że nie ma potrzeby bardzo rozgniatać bananów, ponieważ większe kawałki w chlebku tylko wzbogacają jego smak. Jest to ciekawy pomysł na słodką, ale nieco inną przekąskę. Uważam, że każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. Polecam :)

0 komentarze :