Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem

Pyszna i prosta sałatka, idealna na lekki obiad czy kolację.

Składniki:

  • mała główka kapusty pekińskiej
  • podwójna pierś z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 200 g papryki konserwowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oregano
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Kapustę siekamy, posypujemy solą i ugniatamy rękami. Odstawiamy ją na 20-30 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmażamy na oliwie i odstawiamy do ostygnięcia. Z kapusty odlewamy nadmiar wody, dodajemy kurczaka, kukurydzę i paprykę pokrojoną w kostkę. Oliwę, sok z cytryny i oregano łączymy ze sobą. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

salatka_kapusta_kurczak

Print Friendly, PDF & Email