KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Ziołowo-cytrynowe skrzydełka z sosem ostrygowym

Dodano: 2009-10-08

Świetnie smakują zarówno na gorąco jak i na zimno. Mają bogaty ziołowo-cytrynowy smak i wyraźny smak dzięki marynacie z dodatkiem sosu ostrygowego. Można je również upiec na grillu.



czas: 45 minut + kilka godzin marynowania
trudność: bardzo łatwe
liczba porcji: 4


1 kg skrzydełek kurczaka

marynata:
3 łyżki sosu ostrygowego
10 ząbków czosnku
4 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oleju słonecznikowego
otarta skórka z jednej cytryny
1 łyżka cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka soli
spora szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  1. Skrzydełka zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Osusz, odetnij niejadalne końcówki.
  2. Czosnek drobno posiekaj.
  3. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą, zalej nią skrzydełka, dokładnie wymieszaj, wstaw pod przykryciem do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). W czasie marynowania zamieszaj kilka razy.
  4. Ułóż na kratce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piecz około 30-35 minut, kilka razy smarując pozostałą marynatą. Pod koniec pieczenia zwiększ na 5 minut temperaturę do 200 stopni, by na skrzydełkach wytworzyła się chrupka skórka.
  5. Podawaj z pikantną surówką.


Dodatkowe informacje
Wcześniej zamarynowane skrzydełka możesz upiec także na grillu - po 4-6 minut z każdej strony. Podczas pieczenia pamiętaj o smarowaniu skrzydełek pozostałą marynatą. Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl)

Komentarze

Skrzydełka to moja miłość:) pyszne:up:

alicja7 [2013 /4 /12 8 :0:1]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka