wtorek, 13 października 2015

Gulasz nie musi być nudny!

Gulasz wieprzowy z brązowym ryżem i warzywami.

Składniki:
  • mięso gulaszowe ok. 500 g
  • brązowy ryż ok. 3/4 szklanki
  • 1 cukinia
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, chili, 

Przygotowanie:
  1. Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czekamy aż się zeszkli.
  2. Mięso przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy na patelnię. Mieszamy, żeby zarumieniło się z każdej strony.
  3. Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie, krócej niż zalecane.
  4. Obieramy cukinię i kroimy w duża kostkę.
  5. Do gotowego mięsa dodajemy papryki, kukurydzę i ryż. Mieszamy.
  6. Jak wszystko ładnie się połączy dodajemy cukinię i przecier pomidorowy oraz resztę przypraw.
  7. Dokładnie mieszamy. Gdy cukinia zmięknie danie jest gotowe.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz