Podziel się!

21 września 2015

Dietetyczne, bezglutenowe gofry

Jak pewnie zauważyliście, jestem zwolenniczką teorii, że prawdziwa dieta (nawet ta redukcyjna) nie powinna nas zbytnio ograniczać. W zasadzie możemy jeść wszystko na co mamy ochotę, modyfikując przepisy tak by było bardziej lekko i zdrowo. Lubicie słodkości albo macie ochotę na pizzę ale nie chcecie przytyć lub boicie się śmieciowego jedzenia? Nie ma problemu :)
PS: W przepisie została użyta odżywka białkowa. Jeśli chcecie gofry bez odżywki, przepis znajdziecie tutaj


Składniki (2 gofry):
  • 20g odżywki białkowej (o dowolnym smaku, u mnie odżywka kokosowa)
  • 50g chudego twarogu 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ryżowej brązowej (ja po prostu zmieliłam brązowy ryż)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji: jogurt naturalny i maliny


Wykonanie: 
Białko oddzielić od żółtka i ubić. Żółtko utrzeć z twarogiem, dodać odżywkę białkową (po 1 łyżce) i mąkę. Do żółtek dodać białka i delikatnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną gofrownicę wylać masę i poczekać aż gofry się upieką. Żeby wyjąć gofry najlepiej wyłączyć gofrownicę, poczekać aż chwilę ostygnie i dopiero wyjąć gofry (najlepiej wyjmują się, gdy najpierw podważy się wszystkie boki i dopiero powoli wyjmie). 



Cała porcja to 21g białka, 5g tłuszczów, 11g węglowodanów i 167kcal


Smacznego, 

Maja

7 komentarzy:

  1. gofry zawsze przywołują u mnie smak lata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co to odżywka kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy odżywka jest konieczna? Czy wyjdą i bez niej? ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą :) tylko trzeba dać więcej twarogu i mąki. No i ewentualnie coś słodzącego :)

      Usuń
  4. Fajny przepis ;d
    Pozdrawiam, z pewnością w przyszłości wypróbuje :d
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń