czwartek, 8 października 2015

Krem ze świeżych leśnych grzybów

Gęsty i pożywny krem ze świeżych leśnych grzybów :) Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

250-300 g świeżych grzybów leśnych, pokrojonych w kostkę
(u mnie borowiki i podgrzybki)
2 łyżki oleju
1/2 cebuli, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem
pół pęczka natki pietruszki, posiekanego z grubsza
700 ml drobiowego bulionu
1 marchewka z bulionu
śmietanka do zabielenia (opcjonalnie)
sól, świeżo mielony pieprz do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy grzyby i przesmażamy, cały czas mieszając, aż stracą połowę objętości. Przekładamy na talerz.

2. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Wrzucamy z powrotem grzyby, dodajemy ząbek czosnku i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

3. Do bulionu dodajemy podsmażone grzyby i 1 ugotowaną marchewkę. Gotujemy 15 minut. Wyciągamy kilka grzybków i odkładamy na później. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Dorzucamy odłożone grzybki i doprawiamy solą i pieprzem, jeżeli jest taka potrzeba. 

4. Zupę przelewamy do miseczek, zabielamy śmietanką (opcjonalnie) i dekorujemy listkiem natki pietruszki. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: