Babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym

Przepis na babkę ziemniaczaną z gotowanych i surowych ziemniaków podaną z sosem pieczarkowym. Pyszne danie na obiad.

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków gotowanych
  • 4 średnie ziemniaki surowe
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 200 g boczku wędzonego
  • sól, pieprz

Sos pieczarkowy

  • 250 g pieczarek
  • 180 ml śmietany 30%
  • pęczek koperku
  • łyżeczka cebuli suszonej
  • sól, pieprz cayenne

 

Przygotowanie
Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ścieramy na drobnej tarce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki na babkę wkładamy do jednej miski i mieszamy. Masę przekładamy do keksówki i pieczemy przez około 1,5 h w temp 180 C. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Wlewamy do nich śmietankę i dodajemy przyprawy i zioła. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, aż sos się zagęści. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Sosem polewamy plastry babki ziemniaczanej.

babka_piez

Print Friendly, PDF & Email