KASZA JAGLANA Z DODATKAMI – POMYSŁ NA ZDROWE ŚNIADANIE

Od zawsze uczono mnie, że produkty mleczne powinny być podstawą śniadania. Kiedy rodzi się dziecko to właśnie ono jest jego pierwszym, podstawowym pokarmem. Jeszcze dzisiaj w głowie dźwięczy mi powiedzenie – pij mleko, będziesz wielki. Jednak im dziecko jest starsze, tym bardziej trzeba je zachęcać do jedzenia śniadań. Na szczęście dzisiaj w sklepach można zdobyć wiele produktów, które zachęcą nasze pociechy do zjedzenia mleka w innej postaci niż kakao czy zupy z dodatkiem chrupek!

 

Dzisiaj chciałabym Was zachęcić do wypróbowania przepisu na śniadanie zdrowe i smaczne. Nie bój się eksperymentów – sprawdzaj, jakie smaki lubi Twoje dziecko. Myślę, że maluch może miło Cię zaskoczyć! Powszechnie znany jest fakt, że dziecko znacznie mniej grymasi przy jedzeniu jeśli samo je sobie przygotuje 🙂 A więc do dzieła!

jaglanka na mleku 4

Kasza jaglana z dodatkami

 

150-200 ml mleka (możesz wypróbować kokosowe, sojowe – eksperymentuj ze smakami!). Możesz je posłodzić odrobiną miodu lub sokiem z malin

3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej – dodaj jej tyle, ile będzie chciało Twoje dziecko

 

Na osobnym talerzyku połóż:

suszoną żurawinę, rodzynki, pokrojone w kostkę suszone owoce, kilka ziaren słonecznika, mieszankę orzechów, owoc pokrojony w kostkę.

Niech dziecko samodzielnie skomponuje swój ulubiony smak kaszy jaglanej. Nawet jeśli nie zje całej zupy to cennych składników odżywczych dostarczy próbując to, co dostanie na talerzyku

 

Jak należy gotować kaszę jaglaną?

Świeża kasza jaglana ma smak podobny do kaszy manny. Przed ugotowaniem warto ją wysypać na sitko
i wypłukać pod bieżącą wodą. Można przelać ją wrzątkiem lub gorącą wodą z kranu, żeby nabrała lepszego smaku. Kaszę wrzuć do gotującej się wody (płaski garnek, proporcja 2:1, 2 części wody i 1 część kaszy). Delikatnie posól i możesz dodać odrobinę masła lub oleju. Gotuj około 5-10 minut (lub zalecany na opakowaniu czas), na niewielkim ogniu. Staraj się ją jak najmniej mieszać, żeby się nie rozpadła – jest bardzo delikatna! Wyłącz gaz i daj kaszy „odpocząć”. Potem możesz ją serwować rodzinie 🙂

jaglanka na mleku 9 jaglanka na mleku 7 jaglanka na mleku 6
jaglanka na mleku 13 jaglanka na mleku 15

 

Pamiętacie 12 zasad zdrowego odżywiania, które przedstawiłam Wam ostatnio? Śniadanie, które zaproponowałam spełnia aż 4 z nich! Jest idealne na początek dnia, zawiera mleko i to co w naszej diecie najzdrowsze i najcenniejsze, czyli kaszę. Z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców z pewnością zasmakuje każdemu dziecku!

 

Jagła była podstawą jedzenia naszych przodków. Nie zawiera dużo skrobi a jest bogata w zdrowe białko. Zawiera najwięcej witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi, spośród wszystkich kasz. Wzmacnia układ odpornościowy, regularnie jedzona wpływa na pamięć i koncentrację, NIE ZAWIERA GLUTENU!

 

Pamiętaj, żeby Twoje dziecko myło ręce zawsze przed posiłkiem. Nie zmuszaj go do jedzenia jeśli nie ma na nie ochoty na więcej, niż zjadło. To my, rodzice, powinniśmy dać dzieciom odpowiedni przykład i pokazać jak jeść zdrowe, syta i smaczne śniadania, które przygotowują organizm do aktywnego dnia!

 

Wpis powstał w ramach programu Śniadanie Daje Moc.