10/13/2014

SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu


Wodorosty, czyli warzywa morskie (glony, algi) od dawna wykorzystywane są jako pokarm. W kulturze azjatyckiej, używane także jako lekarstwo, jadane od rana do wieczora. Zmniejszają ryzyko chorób serca i cukrzycy, zwiększają metabolizm, zwalczają nowotwory, redukują stres i dodają energii.
Na szczególną uwagę zasługują glony WAKAME, które szybko miękną i w ekspresowym tempie możemy wyczarować z nich pyszne zupy i surówki, nawet wówczas, gdy w lodówce mamy tylko światło. Na przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania lub szybkiej przekąski potrzebujemy chwilę, wystarczy suche płatki namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut. Wakame znakomicie łączy się z ogórkiem i słodko-kwaśnymi dresingami, a zamiast budować smak sosu z cukrem można użyć dżemu Łowicz o smaku rabarbarowym.

Sałatka z wodorostów i ogórka z rabarbarowym dresingiem w połączeniu z olejem sezamowym, dla mnie genialna kombinacja. Z powodzeniem zastąpi śniadaniowe koktajle i można ją zapakować do szkoły lub pracy :). Jeśli ktoś nie wyobraża sobie śniadania bez węglowodanów może ją podać z porcją ryżu, chrupiącą grzanką lub paluszkami grissini itp.



Czas przygotowania: 15 minut


Porcje: 2

Składniki:
  • 1/2 szkl. suszonych glonów wakame,
  • 6 łyżek kremowego, koziego serka,
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 1 młoda kalarepa,
  • 1 łyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu,
  • 3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • soku z cytryn,
  • pierz cayenne i sól morska do smaku,
  • zielenina do dekoracji (u mnie lekko pikantne kwiaty i zielone nasiona nasturcji).



Przygotowanie:
  1. Wakame zalać zimną wodą, odstawić na 5 minut, odsączyć na sicie.
  2. Kalarepę pokroić w bardzo cienkie plastry. 
  3. Olej wymieszać z dżemem rabarbarowym i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zalać plastry kalarepy.
  4. Na patelni uprażyć sezam (prażąc czarny sezamu wystarczy dodać kilka ziaren białego, żeby kontrolować stopień wyprażenia i uniknąć spalenia).
  5. Ogórek przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, wymieszać z wodorostami.
  6. Na talerze wyłożyć plastry kalarepy, na kalarepę wodorosty z ogórkiem i kozi serek. Całość polać marynatą, posypać sezamem, przybrać zieleniną.





Dżem dobry, pobudka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger