» Przepisy » Przepisy według głównych składników » Ziemniaki » Zupa ziemniakowa bardzo jedwabista i mocno aromatyczna [film video]

Zupa ziemniakowa bardzo jedwabista i mocno aromatyczna [film video]


  
1 5 5 77
2004-05-08
30 minut
bardzo łatwe
Porcje: 4
Kuchnia tajska
Zupa ziemniakowa bardzo jedwabista i mocno aromatyczna [film video]

Delikatnie aksamitna zupa ziemniaczana, która rozgrzeje Cię po jesiennym spacerze. Zupa jest aromatyczna i bardzo jedwabista. Jak ją zrobić? Zobacz nasz przepis na zupę ziemniaczaną. Niezależnie czy nazwiemy ją kartoflanką czy ziemniaczanką mamy pewność, że jest pyszna i bardzo, bardzo syta. Jak ją przygotować? Zobacz wideo-przepis na jedwabistą i mocno aromatyczną zupę ziemniaczaną.


Składniki na zupa ziemniakowa bardzo jedwabista i mocno aromatyczna [film video]

1 kg ziemniaków
litr bulionu kurczakowego albo warzywnego - może być z kostki
1 szklanka kwaśnej śmietany 30 procentowej
2 łyżki szczypiorku
szczypta gałki muszkatołowej
biały pieprz
sól
opcjonalnie - dwie łyżki skwarek
szczypiorek

Przygotowanie dania zupa ziemniakowa bardzo jedwabista i mocno

... aromatyczna [film video]

Nie ma chyba nic prostszego, a tak smakowitego!

Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Zalewam rosołem i gotuję do miękkości. Po lekkim ostudzeniu miksuję, przyprawiam wszystkimi przyprawami i mieszam ze śmietaną i znowu zagotowuję. Zupę posypuję soczyście zielonym szczypiorkiem i opcjonalnie skwarkami.

Ja - czyli Grzegorz O. ZAWSZE posypuję tę zupę skwarkami i Wam też tak radzę.
Bo to dobre jest!

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Zupa ziemniakowa bardzo jedwabista i mocno aromatyczna [film video] - komentarze

~Danka
~Danka
7.01.2022 15:26
Zupka przepyszna ,dziś była gotowana na obiad , zresztą odkryłam ją tutaj wieki temu . Przyrządzam dokładnie dokładnie wg .Pana przepisu , koniecznie z boczusiem i jeśli mam czas robię do niej ,podane osobno, grzanki czosnkowe {oliwa + czosnek roztarty } podpieczone w piekarniku . Dziękuję i pozdrawiam !
SylwiaR
SylwiaR
21.12.2021 16:24
Polecam
~Marta
~Marta
12.03.2019 19:49
Niestety nie ma już filmu. Czy zupę miksować ze szczypiorkiem i jeszcze później posypać? W składnikach szczypiorek jest wymieniony dwa razy, raz między pieprzem i gałką. :)
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
19.03.2019 12:49
Hej Marta :) Szczypiorku nie miksujemy, posypujemy tylko nim zupę :)
~ewelina
~ewelina
8.05.2018 20:56
A mi zawsze zupa się 'zważy' po dodaniu śmietany,mimo iż ją 'hartuję. Co robić? Może dodać śmietanę do ostudzonej zupy?
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
10.05.2018 07:37
Hej Ewelina :) Przed hartowaniem lekko posól śmietanę. Użyj też tłustszej od tej, którą zwykle dodajesz. Nie powinna się zważyć :) Uśmiechy wysyłam :)
~Bart
~Bart
2.03.2018 15:59
Dodałem jeszcze posiekanej markewki i soku z połowy cytrny na koniec oraz trochę serka topionego. Jeszcze lepsze, polecam.
esteexvx
esteexvx
16.01.2018 13:12
Pyszna, aromatyczna zupka... w końcu znalazłam zastosowanie do pieprzu białego którego fanka nie jestem a w zupie sprawdził się idealnie. Jedna z ulubionych zup :)
~Gość
~Gość
2.03.2017 12:48
Zupa pierwsza klasa wlasnie zrobilam warta polecenia Wysmienita..........
~Gość
~Gość
2.03.2017 11:27
Zupa pierwsza klasa wlasnie zrobilam warta polecenia Wysmienita..........
~AGA
~AGA
17.02.2017 16:19
Jak zwykle super przepis na kolejną zupe mniam :-) niech sie uczą od Ciebie Grześ wszystkie " zupomanki " ;-)
Malwa
Malwa
14.12.2016 18:43
Rewelacyjna i szybka do przygotowania zupka. Możliwość doboru dodatków czyni ją uniwersalną. Raz z chrupiącym boczkiem, innym razem z podsmażoną cebulką czy świeżym tymiankiem. Dla mnie - pychotka :)
kajetuna
kajetuna
29.03.2016 13:44
prosta w przygotowaniu, ale ten smak zapada w pamięć
~Milii
~Milii
8.10.2015 09:47
Mam takie trochę nietypowe pytanie- czy można zamknąć ją w słoiczek? :)
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
8.10.2015 11:13
Milii w zasadzie większość zup można zamknąć w słoiczku, a następnie zawekować i do lodówki :) Co prawda nie wiem, jak to będzie z ziemniakami, bo one nie zawsze są chętne do takiej współpracy termicznej, ale możesz spróbować. Pozdrawiam :)
~Marcel
~Marcel
29.09.2015 14:28
Pierwszy raz tą zupe robiłem , ale smak ma nieziemski
olej
olej
16.09.2015 12:10
zupa tak pyszna, ze az rozplywa sie w ustach.
ania221
ania221
13.11.2014 17:03
Zupa przepyszna wlasnie sie zajadam tylko nie dodalam galki bo nie mialam i boczku bo nie chcialo mi sie rozmrazac ale za to podpieklam cebulke niebo w gebie bardzo polecam
~Poznanianka
~Poznanianka
17.10.2014 15:09
Pyszna zupa pyrowa!!:)
~Natalcia
~Natalcia
12.08.2014 14:09
Stawiam pierwsze kroki w kuchni wczoraj robiłam pierwszy raz racuchy a dzisiaj czas na jakąś zupkę i sukces super prosty przepis i wszyscy najedzeni i zadowoleni a ja zbieram same pochwały pozdrawiam
Dariza
Dariza
9.08.2014 23:12
Zupa ziemniakowa czy nazywana u mnie ziemniaczana, to pierwsza zupa jaką nauczyłam się gotować w dzieciństwie. A właściwie podpatrzyłam jak gotowała ją moja mama. Byłyśmy głodne z koleżanką i postanowiłam zrobić tą zupkę. Bardzo nam smakowała, chociaż w mojej wersji zapomniałam dodać cebulkę, które daje tej zupce niesamowity aromat smakowy. Uwielbiam tą zupę do dzisiaj i często ją gotuję w zimowe wieczory. W mojej wersji smakowej jest mielony kminek. Ta wersja ze skwarkami jest także bardzo ciekawa. Skwarki nadają jej naprawdę niesamowity aromat. Polecam wszystkim.
AnnaMarlena
AnnaMarlena
5.08.2014 09:36
Pięknie wygląda i na pewno jest bardzo pyszna
bala10
bala10
9.04.2014 16:19
Ziemniaki, gałka mhhhhh to jest to zwlaszcza na chlodne wieczory
taurant
taurant
22.01.2014 10:47
Ziemniaki i gałka, to połączenie musi zwiastować sukces :) Jutro zrobię...
Magdalenka
Magdalenka
20.01.2014 23:39
Dzisiaj ugotowałam tę pyszną zupkę. Tak, zupkę, bo to nie jest zwyczajna ZUPA, właśnie zupka! Potrzebuje mało składników i w zasadzie takich, które w domu pod rękę się nawiną, A szczególnie dzisiaj, kiedy spadła na nas "klęska" w postaci mrozu i padającego deszczu. Prawie pusta lodówka po weekendzie, w głowie plany zakupów, a tu niespodzianka w postaci ulicznego lodowiska. Oj, nęcił MacDonald swoją mrugającą reklamą, ale nie dałam się skusić i po przeglądzie zapasów (skromnych!) ugotowałam zupkę-ratuj. Tak ją nazwałam, kiedy czytałam przepis. Nie miałam boczku na skwarki, ale znalazł się kawałek szynki dojrzewającej, którą pokrajałam w piękne wstążki, znalazł się smętnie wyglądający szczypiorek i reszta śmietany, niestety 12%. Głodomory rzuciły się na talerze i zniknęła w mgnieniu oka. Nawet jamnik - Kajtuś wylizał miseczkę do cna, choć przyznaję, że to szyneczka przypadła mu do gusta najbardziej. Syn podsumował - "mama to gotuje", a ja w duchu dokończyłam - a pan Grzegorz wymyśla przepisy ;)))
~zosia21
~zosia21
11.11.2013 20:42
zupa fajna i szybka, ale moim zdaniem za duzo tej smietany, przez co zupa jest zbyt tlusta i niezdrowa!polecam dodawc mniej smietany, bo szklanka to zdecydowanie za duzo na litr zupy
marzena5554
marzena5554
30.09.2013 22:59
Szybka zupa, którą lubi mój mąż:) zamiast skwarków podpiekam delikatnie kawałki cienkiej kiełbaski.
AgaWus
AgaWus
19.08.2013 18:55
Pycha! I gotuje się błyskawicznie. Dziecko zjadło 2 talerze i powiedziało, że chce taką zupę codziennie :D
agusj
agusj
28.01.2013 17:12
na takie mrozy zupka w sam raz! Może nie jest to najzdrowsza zupka ale za to jaka smaczna:)
~ewa
~ewa
22.11.2012 13:41
Tej zupie mówię zdecydowane: NIE. To moja trzecia zupa z przepisów Grzegorza i zdecydowanie jej nie powtórzę. Przez skwarki właśnie, a i bez nich obawiam się, że już na zawsze będzie mi się źle kojarzyć. Nie będę pisać o jej smaku, bo przed chwilą skończyłam ją jeść i wolę sobie go nie przypominać. Dobrze, że mąż jest wszystkożerny, więc reszta zupy się na pewno nie zmarnuje. Ale z Grzegorzem jeszcze nie skończyłam: w lodówce dochodzą udka z kurczaka z cytryną. Pyszny przepis na zupę dyniową daje mi nadzieję, że autor się zrehabilituje ;)
RenataC
RenataC
17.11.2012 17:38
Zupa pyszna, obowiązkowo musi być ze skwarkami i szczypiorkiem. Robiłam już ją kilka razy i wszyscy są nią zachwyceni.
allure7
allure7
23.10.2012 08:30
Przepyszna zupka :)
~Danuśka
~Danuśka
4.10.2012 14:39
Zupka bardzo fajna. Nawet nie dawałam szczypiorku, ale cieniutko skrojoną i podsmażoną wędlinkę i owszem. Do tego grzanki z nutą tymianku i drobniutkimi plasterkami pora. Ach... Nagotowałam dużo - na trzy dni. Codziennie była tak samo pyszna i z każdym dniem coraz bardziej gęsta :-))) Dziękuję za przepis!
~Kasia
~Kasia
6.09.2012 13:47
Zupka rzeczywiście wyśmienita, robię ją od kilku lat, tylko zamiast skwarek dodaję pokrojoną parówkę a żeby było jeszcze bardziej kalorycznie zawsze podaję z plackami ziemniaczanymi.... mniam. Spróbuję również wersji ze skwareczkami
~martina
~martina
6.08.2012 12:32
zupka wyszla pyszna, koniecznie skwarki, zadziwiajaco prosta, zwyczajnie rewelacyjna:) polecam
gajka79
gajka79
27.07.2012 20:25
robi się w parę sekund. a smak po prostu cudny. polecam !!
marylka28
marylka28
22.05.2012 13:59
robiłam ją już chyba setki razy :) ze skwarkami jest pyszna :)
~aga
~aga
3.03.2012 14:59
Dobra, ale strasznie CIĘŻKA. Drugi raz raczej nie zrobię.
alicjachmiel
alicjachmiel
16.01.2012 14:12
i dzisiejszy obiadek był rewelacyjny:)
głodomor
głodomor
6.12.2011 18:23
Pyszna, szybka w przygotowaniu i bardzo tania:)
Olatka
Olatka
1.12.2011 14:40
Robię podobną zupkę. Pyszna. I jeśli ktoś nie wie z czego jest zrobiona- w zyciu nie odgadnie, że to kartoflanka. ;) Z grzaneczkami i/albo paskami szynki dojrzewającej/ albo paseczkami łososia- robi się naprawdę wykwintna. Robię też wariację na temat- dodaję czosnek. Obrane ząbki (duużooo) gotuję razem z ziemniakami i miksuję na końcu na gładki krem. Czosnek dość zdecydowanie zmienia smak, ale jest to naprawdę fajna odmiana, szczególnie zimą :)
bogusia_p
bogusia_p
4.11.2011 13:00
Moja modyfikacja polegała na dodaniu do ziemniaków jednej marchewki i pieprzu ziołowego. Skwarki - koniecznie. Bardzo dobra zupa.
mjeziorski
mjeziorski
27.09.2011 18:45
Rewelacja! Zrobiła furrorę na moich urodzinach! Pyszna i na prawdę łatwa w zrobieniu.
maryk
maryk
27.07.2011 08:06
Niesamowicie smakowita. Nie do wiary, że ziemniaki mogą tak zniewolić.
monikak1608
monikak1608
6.04.2011 19:51
pyszna, prosta, rewelacyjna!!!!!!!!!!!!!
aszafr
aszafr
30.03.2011 07:52
banalnie proste, a przepyszne!
mg_gosia
mg_gosia
18.03.2011 10:12
Niezwykła zupa! Zaskoczyła mnie smakiem i konsystencją. Nie spodziewałam się, że będzie taka "gładziutka". Bez ziemniaczanego pyłku czy grudek. Tak jak polecał Grzegorz dodałam skwareczki, tylko że zrobiłam je z boczku. Wrzuciłam też podsmażoną cebulkę. Smak był wyborny!
andziulina
andziulina
27.09.2010 14:29
Bardzo ciekawa, jedwabista i smaczna zupa.
kmwb3
kmwb3
29.03.2010 12:31
barrdzo, bardzo dobra...nie spodziewałam się że coś tak prostego może tak smakować;-)
tsuntsu
tsuntsu
1.01.2010 15:22
hmmm, pyszota. Ze skwareczkami, albo w wersji wege z prażonymi pestkami dyni. Polecam.
matrasza
matrasza
28.11.2009 15:38
Uwielbiam tą zupę - idealnie rozgrzewa, szybko się ją robi. Ja osobiście nie daję skwarek, ale posypuję ją grzankami podsmażonymi na oliwie z czosnkiem, a dopiero później szczypiorkiem. Oprócz brzucha syci też oczy w szare sobotnie popołudnia;)
primawera
primawera
17.07.2009 23:06
polecam wersję exclusive na specjalane okazje - zamiast skwarek dekoracyjny plasterek wędzonego łososia i "beza" z bitej, niesłodzonej śmietany. łosoś może być nie tylko na wierzchu, ale również, w cienkich płatkach, mozna dać go więcej - wrzucać do gorącej zupy, już w miseczce.
kacperek
kacperek
14.07.2009 14:05
nie cierpię skwarek, a poza tym jego OK
kravki
kravki
22.11.2008 16:42
Zupa rzeczywiscie dobra na jesienne chlody...Szczypiorek dodaje jej wyrazistosci a pieprz bialy o charakterystycznym smaku mozna zamienic na ziolowy itez jest ok;-)
kasiasa
kasiasa
23.05.2008 20:31
milion kalorii :) ale dla smaku warto raz na jakis czas zjesc :)
monikacorsa
monikacorsa
16.03.2008 13:31
dla mnie zupa bombowa!!, nawet w wersji wegetariańskiej uwielbiam, dla męża robię wersję mięsną, pikantne kabanoky kroję na drobne plasterki i podsmażam razem z grzankami i czosnkiem, pychota też. To jak ktoś lubi jak coś mięsnego pływa w zupie :)
Allma
Allma
1.10.2007 19:17
Pycha! Zrobiłam wersję ze skwarkami, za to ze śladową ilością szczypiorku (nie mogę go jeść) i dałam dużą łyżkę śmietany (w zupełności wystarczyła). Następnym razem posypię zupę natką pietruszki.
flowerek
flowerek
15.08.2007 20:14
Do tej pory clakiem inaczej wyobrazalam sobie zupe z ziemniakow i jakos nigdy mnie nie kusilo. Na cale szczescie natrafilam na ten przepis i sie skusilam i nie zaluje. Szybka, pyszna i kremowa zupa :) Na pewno jeszcze nie raz ja ugotuje :)
asiamisia
asiamisia
19.01.2007 08:30
Jak dla mnie zupa jest troche zbyt mdła. Ponieważ nie lubię skwarek jadłam ją z grzankami i były one najlepszym elementem w zupie.
agarka2107
agarka2107
12.01.2007 15:29
Krem jest smakowity. Za drugim razem zrobiłam kilka modyfikacji. Mianowicie: 1)do zupy dodałam podsmażoną na maśle cebulkę 2) część szczypiorku dorzuciłam przed zmiskowaniem, dzięki czemu zupka dostała fajnego kolorku 3)śmietanka kwaśna 18%, wg mnie w zupełności wystarczy. Ale najważniejsze, że jest szybko i prosta w przygotowaniu.
seria
seria
9.01.2007 13:30
Zupka rewelacyjna, mąż zawsze narzeka, że za rzadko gości na naszym stole, a dwuletnia córka wylawia skwareczki i przy okazji zjada taką samą ilość zupy co dorośli.
Lucilla
Lucilla
27.11.2006 14:48
Gdy na dworze szaro i zimno nic lepszego jak ta zupa, jest pyszna!!! Jeśli dzieci chcą jeść ją częściej to dobry znak:))
pscolka
pscolka
7.10.2006 19:07
Absolutna rewelacja!! Ja do mojej zupy dałam dużo zielonej pietruszki i groszek ptysiowy. Super, bardzo sycąca zupka.
judyta9
judyta9
13.03.2006 12:51
niebo, niebo niebo niebo:) nie chcialo mi sie isc po szczypiorek, a mialam ogorka, wiec wkroilam, juz do miski, i grzaneczki i wlasnie jem, ojej:)
anita
anita
27.02.2006 18:25
Dzisiaj się odważyłam i zrobiłam tę zupę. Pyszna! Wyobraziłam ją sobie w wersji luksusowej z chmurką niesłodzonej bitej śmietany. Bajka. Fajny pomysł na zimowe przyjęcie. Radzę podawać w małych porcjach bo zupa jest syta.
calawtrawie
calawtrawie
21.12.2005 14:16
Bardzo nam smakowało, zrobiłam dokładnie wg przepisu:)
gorzala
gorzala
20.12.2004 22:54
Przepyszne! Musi być dużo skwarek! Koniecznie!!! I zdecydowanie polecam te zupę na zimowe wieczory: rewelacyjnie rozgrzewa! Latem niestety odpada :( No chyba ze to bardzo chłodne lato...
grosikk
grosikk
20.04.2004 14:45
ZUPKA DOBRA JEDNAK MUSI BYĆ DUŻO SKWARKÓW(bardzo dużo)
Hanusia
Hanusia
26.01.2004 17:46
Przepyszna zupka, dodatek skwareczek i szczypiorku to strzał w dziesiątkę. Dałam śmietankę 18% i też było ok, a zdecydowanie lżej. I teraz najważniejsze - na drugi dzień była jeszcze lepsza !!!
Milunia
Milunia
21.11.2003 21:32
dzisiaj była na obiad ta pyszna zupka, oczywiście ze skwareczkami, śmietanka słodka, troszkę sera i różne ziółka , było pyszne
Bogna
Bogna
29.10.2003 13:53
zupa jest przepyszna i naprawdę jedwabista i koniecznie ze skwareczkami, mój mąż zjadł pół gara:)
danusk
danusk
26.10.2003 19:23
powiem tylko - mniam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!1
Anusia63
Anusia63
24.10.2003 09:20
Tę zupę znam od dawna i jest jedną z ulubionych w mojej rodzinie. Przy czym ja oprócz ziemniaków dodaję jeszce pora i znacznie wiecej niż szczyptę gałki muszkatołowej. Nie uzywam też kwaśnej śmietany a słodką i czarny pieprz . W ten sposób zupa jest aksamitna i zaostrzona w smaku.
wiktorynka
wiktorynka
17.10.2003 18:33
Pychota wielka. Moja modyfikacja przepisu: najpierw zeszkliłam na maśle dwie pokrojone cebulki i zalałam je wywarem. Oprócz ziemniaków dodałam pół brokuła, pokrojonego drobno. Śmietany pół szklanicy. Razem z mężem spałaszowaliśmy prawie cały gar :). Aha, pasują do tej kremowej pychoty czosnkowe bułeczki - obowiązkowo chrupiące.
amelka
amelka
11.10.2003 11:26
jeeeeeej-to bylo pysznitenkie w 100%!!!!!po prostu taki kremik ktory sam wpada do brzuszka. wspaniale do tej zupki pasuje lekko zrumieniona cebulka, odrobinka majeranku i tymianku. czosnek bezapelacyjnie!!!!szczypiorecz ek swietna sprawa. no naprawde grzech nie zjecs!!!!!!
Martakl
Martakl
22.07.2003 21:50
jak co roku zrobiłam imieninową imprezę. Postanowiłam troszeczkę pokombinować i zmieniłam meni pierwszego dania. Goście na widok innej zupy niż pomidorowa wymienili znaczące spojżenie. Dopiero później gdy spróbowali tej cud-zupki nikt się nie odzywał tylko chlipał nad swoim talerzem. Okrzyknięto mnie cudotwórcą. Bardzo gorąco polecam tą zupę, jest prosta i wyborna w smaku.
poli55
poli55
12.05.2003 22:50
Bardzo smakowita zupa..Zróbiłem ja już dwa razy..Radze dodać łyżeczkę czosnku granulowanego i szczyptę pokrojonej pietruszki .Pozatym szczypiorek musi być..Polecam
Karolka
Karolka
12.04.2003 17:51
Pyszna i (co ważne dla mnie) prościutka w przygotowaniu...
wiewiórka
wiewiórka
1.04.2003 10:49
Mąż poprosił o dokładkę (co robi dosyć rzadko)... i wszystko stało się jasne:))) Zupę wprowadzam na stałe do naszego jadłospisu.
majka3
majka3
25.03.2003 16:46
... zupa jak marzenie. Jak tylko zobaczyłam przepis nie mogłam się oprzeć. Troszeczkę przesadziłam z gałką, ale po zastosowaniu pewnych zabiegów naprawczych nie było po nadmiarze śladu. Coś pysznego - rodzina była wniebowzięta ! Super zupka dla niespodziewanych i spodziewanych gości. Mniamki, Majka
bruja
bruja
25.02.2003 00:43
Zdecydowanie super! Oczywiście zmiksowana na kremik razem z szyneczką. Mniam.
jaceka
jaceka
10.02.2003 16:35
Zupka baaardzo dobra. Oczywiście skwareczki muszą być. Za kremami jednak nie przepadam (lubię jak coś w zupie pływa) dlatego o brzeg garnka rozgniotłem tylko część ziemniaków (może również dlatego, że nie dorobiłem sie miksera). Zupka i tak była gęsta no i coś w niej pływało zwłaszcza, że aby zwiększyć gamę kolorów przygotowując bulion z kostki utopiłem w nim trochę marchewki itp. warzyw. Polecam.
Malvina
Malvina
25.11.2002 13:57
Zupka pyszna, już dwa razy gotowałam :) Gościom baaardzo smakowało, a podałam ją z podsmażoną cebulką, czosnkiem, szczypiorkiem i świeżymi domowymi grzankami. Mniamuśna !! :) A może by tak zapiec w bulionówkach z serem żółtym...co o tym myślicie ? :)
egross
egross
25.11.2002 07:25
Dla lubiących zupy-krem bardzo polecam, mnie równiez smakowała, zaserwowałam ze szczypiorkiem.
Jotka
Jotka
20.11.2002 20:58
Miałam ochotę poeksperymantować, ale opanowałam się i zrobiłam tę zupę najpierw w wersji klasycznej; bardzo, bardzo dobra mi wyszła. Skwareczki oczywiście są niezbędne (ja rozgniatam je widelcem w czasie smażenia, wtedy są cudownie chrupiące). Najlepiej je dodawać już prosto na talerz, żeby nie rozmiękły. Z przypraw dodałam na końcu, już po spróbowaniu wersji klasycznej czosnku granulowanego, moim zdaniem świetnie się komponuje z zupami. Polecam wszystkim.
natasza
natasza
20.10.2002 12:56
Aaaaale dobre... robię ją w różnych wariantach - wczoraj była z otartą skórką z cytryny.... bardzo pierwszorzędna.
taledka
taledka
3.10.2002 11:43
Przepis znalam wczesniej i faktycznie zupka jest bardzo smaczna.... Wiecie czym bardzo ciekawie można ożywić smak? Zielonym ogórkiem pokrojonym w kostkę dodanym na sam koniec. Na początku wydawalo mi się to takie dziwne, ale zestawienie jest zaskakująco smaczne i oryginalne. Polecam.
słoneczko
słoneczko
2.10.2002 18:16
Zupka znakomita (a nie wierzyłam, że z tak banalnych składników może wyjść coś pysznego). Przychylam się do opinii, że śmietany należy wziąć mniej niż podano (1/2) i wystarczy 18%. Proponuję dodać majeranek i sproszkowaną paprykę ostrą i słodką.
sd_silver
sd_silver
2.10.2002 12:42
Bardzo dobra zupka, nawet bez szczypiorku, którego nie było w warzywniaku, buu...
lidqa
lidqa
26.09.2002 15:01
Super zupka choć w moim wykonaniu mocno gęsta, ale w smaku to w ogóle nie przeszkadza :) A wielkim jej plusem jest cena. W zależności od sezonu na szczypiorek jakieś 2 zł.
Alice22
Alice22
25.09.2002 14:59
Ta zupka na pewno będzie często gościła na naszym stole! Tania, łatwa i jaka smaczna! Mąż uradowany bardzo, a że jest wegetarianinem zamiast skwarek użyłam grzanek z chlebka tostowego! Yummy :) P.S. Ja też dałam 18% śmietanę :)
sd_silver
sd_silver
29.03.2002 14:22
Zupka pyszna, aromatyczna i pachnąca wiosną (ten szczypiorek ....). Dodałam 18% śmietanki i też była pyszna.
joasia
joasia
22.03.2002 16:36
Zupa przepyszna!!!! Prosta i szybka moje gratulacje dla pomysłodawcy.
jolka
jolka
21.03.2002 12:42
Ja też tą zupą uszczęśliwiłam męża i siebie. Naprawdę pyszna.
Izabela
Izabela
12.02.2002 00:00
Suuuuuuuper, uwielbiam wszystko z ziemniakiami. Zupa - rewelacja!!!!!!
Małgosia
Małgosia
12.02.2002 00:00
No więc ta zupka jest zachwycająca i niesamowicie nieskomplikowana :)) Wygląda bardzo efektownie (zwłaszcza na zielonym talerzu idealnie współgrającym kolorystycznie ze szczypiorkiem). Ja dekorację wzbogaciłam jeszcze o posiekaną natkę, za którą przepada mój mężczyzna. Na przyszłość jednak dodam mniej śmietany, bo wydaje mi się, że ilość proponowana w przepisie tłumi lekko wspaniały smak zmiksowanych kartofelków :) Tak czy inaczej, zupka - pyszota! (Polecam szczególnie tym, którzy twierdzą, że nie potrafią ugotować dobrej zupy :))