paprykowe fryteczki z dipem czosnkowym

dodane 23 września 2015


Paprykowe fryteczki z powodzeniem zrobią furorę na Waszym stole jako ciekawa przystawka do innych dań. Choć równie dobrze możecie sobie taką sałatkę przygotować na późną kolację, gdy ciężkie mięsa są już niewskazane. Jest mało kaloryczna, swoimi kolorami bardzo cieszy oko i w połączeniu z dipem czosnkowym oraz szczególnie gałką muszkatołową zrobi na Was wrażenie.
Składniki :
  • 2-3 żółte papryki
  • sałata lodowa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i sól grubo mielona
  • nać pietruszki
Sposób przyrządzenia :
  • papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski grubości około 0,5cm i przekładamy do miseczki
  • na paprykę wylewamy oliwę z oliwek oraz posypujemy ją słodką papryką w proszku - całość dokładnie mieszamy by wszystkie paski były pokryte mieszanką oliwy ze słodką papryką
  • rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, paprykę wykładamy na papier do pieczenia starając się ją równomiernie rozłożyć i pieczemy przez 25 minut
  • w międzyczasie kroimy bardzo drobno sałatę lodową oraz przygotowujemy dip czosnkowy
  • czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt, sok z cytryny, gałkę muszkatołową i solimy do smaku
  • papryki w piekarniku obracamy, zwiększamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy jeszcze maksymalnie 5-7 minut obserwując czy się nie przypalają
  • na talerzu/półmisku wykładamy pokrojoną sałatę lodową, układamy na niej upieczoną paprykę, następnie polewamy dipem czosnkowym, posypujemy drobno posiekaną nacią pietruszki i opruszamy grubo mieloną solą

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz