Dzisiaj zapraszam na przekąskę w stylu greckim. Ciasto filo to cienkie listkowe ciasto doskonałe zarówno do słodkich jak i do wytrawnych wypieków. Taka przekąska jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Koszyczki można nadziewać czym dusza zapragnie, wszystko zależy od pomysłu i wyobraźni.

DSC_0035

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 2 łyżki roztopionego masła – w promocji
  • 6 plasterków wędliny
  • 1 kula sera mozzarella
  • 6 zielonych oliwek
  • 6 cienkich pasków żółtej papryki
  • 6 połówek pomidorków koktajlowych
  • Bazylia, oregano

DSC_0034

DSC_0005

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na temperatur 200 C. Foremkę do muffinek smarujemy masłem. Ciasto filo kroimy na równe kwadraty o bokach 12 x 12 cm. Następnie układamy jeden na drugim, przesuwając każdy względem środka o kilkanaście stopni. Na jeden koszyczek potrzebujemy 4 płaty ciasta filo. Do każdego koszyczka wkładamy różyczkę wędliny, 1 plaster mozzarelli, pasek żółtej papryki, oliwkę oraz połówkę pomidorka koktajlowego. Przyprawiamy oregano i bazylią. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 3 min do momentu kiedy nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy i ostudzamy.

s3_viewer_small_Lidl-00

Categories: Przekąski, Przepisy

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment