2015/09/20

Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie

Dobiega końca ostatni weekend lata, zaniedługo nadejdzie kalendarzowa jesień, dzień staje się krótszy. Po tradycyjnym niedzielnym obiedzie przyszła pora na deser, ale on nie był już taki zwyczajny, codzienny, zwykły. 

Nie sądziłam, że połączenie waniliowej chałwy z bananami jest tak smaczne! To deser królewski, na specjalne okazje i symbol kończącego się lata, po produkty dostałam prosto z Grecji. Każda pora roku ma swój urok, gorące dania jednogarnkowe, rozgrzewające herbaty, to wszystko i o wiele więcej będzie na blogu!


Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie

Składniki:

  • 1 śliwka
  • 1/2 świeżej brzoskiwini
  • 1/2 banana
  • 2 łyżeczki zielonych winogron
  • 2 plasterki waniliowej chałwy
  • 2 łyżeczki orzechów włoskich w miodzie wielokwiatowym
Przygotowanie:
  • Z brzoskiwini i śliwki usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki, banana w plasterki; wkładamy do szklanki. Wrzucamy zielone winogrona.
  • Wierzch posypujemy pokruszoną waniliową chałwą, układamy orzechy w miodzie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz