strona główna » , , , » polędwiczka wieprzowa w morelowym sosie z mango

polędwiczka wieprzowa w morelowym sosie z mango

dodane 20 września 2015


Polędwiczka wieprzowa w sosie cytrusowym z morelami i daktylami oraz mango i kolendrą. Orientalne danie, kilkuetapowe, ale proste i bardzo smaczne, z nutką słodkości i ostrością chili.
Składniki :
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200g ryżu
  • 1 mango
  • świeża kolendra
  • 1 limonka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka miodu
  • 4 suszone morele i 4 suszone daktyle
Sposób przyrządzenia :
  • dzień wcześniej polędwiczkę doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy na noc w lodówce w ostudzonej marynacie
  • marynatę przygotowujemy z obranego i startego imbiru, soku pomarańczowego, soku z cytryny, wina, dżemu, ostrej papryki, miodu i pokrojonych, suszonych owoców - całość mieszamy i zagotowujemy
  • mięso wyciągamy z marynaty, a marynatę zachowujemy
  • na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy obsmażamy polędwicę na złoty kolor, a następnie dajemy ją do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut
  • po upieczeniu wyciągamy na talerz i po 5 minutach kroimy na plastry 1,5-2 cm
  • marynatę wlewamy na patelnię po smażonej polędwiczce i gotujemy przez około 10 minut, a w razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną
  • polędwiczkę układamy na ugotowanym ryżu, układamy na niej pokrojone mango i skrapiamy sokiem z połowy limonki, polewamy sosem i posypujemy listkami kolendry

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz