poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Sałatka grecka na sposób polski




Ten przepis powinien się pojawić wiele miesięcy temu. Wydawało mi się jednak, że tego typu sałatka jest zbyt oczywista, aby wyskakiwać z nią na blogu.Mimo wszystko postanowiłam ją przedstawić...
Jak wygląda prawdziwa sałatka grecka wie każdy, kto w Grecji był chociaż raz: zielony ogórek, pomidor, czerwona papryka, oliwki z pestką i kawał fety na wierzch. Wszystko solidnie polane oliwą i posypane suszonym oregano. Pycha. Jednak w warunkach polskich  zdecydowanie lepiej sprawdza się wersja wzbogacona, o której właśnie dzisiaj mowa. Można ją dowolnie modyfikować, ale zawsze w sezonie letnim smakuje najlepiej.

  Sałatka grecka na sposób polski
garść sałaty, najlepiej różnych gatunków
3 ogórki średniej wielkości
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
4 pomidory
kilka rzodkiewek
oliwki
słonecznik prażony z solą
ser typu feta
pęczek szczypiorku

Oliwa z oliwek - propozycja pierwsza
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny

Sos czosnkowy - propozycja druga
4 łyżki jogurtu gęstego greckiego
1 łyżka majonezu
ząbek czosnku
sól, pieprz
Umytą sałatę porozrywać na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie naczynia

Ogórki obrać ze skórki i pokroić na duże kawałki

Cebulę drobno poszatkować

Rzodkiewkę pokroić na plasterki

Pomidory najlepiej obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki (byle nie za małe)
 
Dodać oliwki

...i ser typu feta
Szczypiorek pokroić i posypać wierzch sałatki

Słonecznik uprażyć na patelni z odrobiną soli i posypać sałatkę. Dodać sok z cytryny oraz oliwę.
Zamiast oliwy sałatkę można  polać sosem czosnkowym (jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz)

2 komentarze: