na słodko, przepis, wegetariańskie

Ciasto ze śliwkami upside-down (odwrócone) z ricottą i migdałami

9 komentarzy

 

Pamiętam jak dziś, jak pierwszy raz jadłam ciasto upside-down, wersję typowo amerykańską z ananasem (jak tutaj). Wilgotne ciasto z karmelizowanymi owocami, pieczone do góry nogami. Niesamowite. Wielokrotnie robiłam potem takie w domu, często używając też innych owoców: śliwek, brzoskwiń…. Tym razem poszłam o krok dalej i „odchudziłam” (według swoich standardów) tradycyjny przepis.

Przejdź prosto do przepisu

ciasto ze śliwkami upsidedown

Co to znaczy odchudziłam:

  • Zmniejszyłam ilość cukru i zastąpiłam go trzcinowym
  • Mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, zmniejszyłam jej ilość i dodałam mielonych migdałów

Dodałam też ricotty, bo chciałam żeby ciasto było wyjątkowo wilgotne, więc zrezygnowałam z masła.

ciasto ze śliwkami upsidedown

Ciasto wychodzi wilgotne, delikatne, a za sprawą ricotty zyskuje pewne cechy sernika.

Innymi słowy rozpływa się w ustach.

ciasto ze śliwkami upsidedown

Surowe owoce pieką się w maśle i odrobinie cukru, dzięki czemu są pysznie skarmelizowane.

ciasto ze śliwkami upsidedown

ciasto ze śliwkami upside-down (odwrócone) z ricottą i migdałami
 
na blaszkę o średnicy 20cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wody
  • 3-4 duże śliwki, lub więcej małych
  • 80g mąki orkiszowej typ 700
  • 50g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • 250g ricotty
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie
  1. Ricottę przełożyć na sitko i pozostawić chwilę do odsączenia.
  2. W małym garnku wymieszać 3 pierwsze składniki i gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i całość trochę zgęstnieje.
  3. W misce wymieszać mąkę, migdały, sodę, sól.
  4. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Dodać sok i skórkę z cytryny, wanilię i zamieszać.
  5. Do mokrych składników dodawać suche i delikatnie mieszając połączyć na gładką masę.
  6. Owoce umyć i pokroić w plasterki.
  7. Na dnie blaszki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia) rozsmarować masło z cukrem, ułożyć pokrojone owoce i zalać masą.
  8. Piec w 180C ok. 35 minut, aż włożony patyk wyjdzie czysty. Forma może przeciekać, więc dobrze jest położyć pod nią kawałek papieru lub folii.
  9. Następnie poczekać do ostygnięcia. Odwrócić do góry nogami i schłodzić.
Uwagi
Śliwki można zastąpić dowolnymi owocami.
Mąkę orkiszową można zastąpić białą pszenną. Albo razową na pół z białą.
Dno blaszki wykładamy papierem o mniejszej średnicy niż forma.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

9 komentarzy

  1. Jaka temperatura pieczenia?

  2. StoŁyżekSzczęścia

    Hmm, ricotta musi dodawać ciekawie wilgotnej struktury …. 😉

  3. A mozna zamiast orkiszowej(bo akurat nidzie nie dostalam)zastapic zytnia albo razowa ?

  4. Słodko-Słony Świat Ilony

    Bardzo podoba mi się sposób w jaki „odchudziłaś” ciasto, jestem ogromnie ciekawa jego smaku 🙂

  5. Kupiłaś mnie tym przepisem 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]