sobota, 22 sierpnia 2015

Chłodnik z botwinki

Jeszcze jeden przepis na chłodnik, tym razem z botwinki. Idealny na upały. Podawany z jajkiem ugotowanym na twardo i z duża ilością koperku i szczypiorku. 


SKŁADNIKI:
  • pęczek botwinki 
  • łyżeczka cukru 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • litr wody
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 ogórki gruntowe
  • pęczek rzodkiewki
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • cebula 
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku

Botwinkę myjemy pod zimną wodą, liście siekamy, małe buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gotujemy do momentu aż buraki będą miękkie (około 15 minut). W trakcie gotowania dodajemy sok z cytryny i cukier oraz pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Obieramy ogórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, kroimy drobno rzodkiewkę i siekamy cebulę. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy ostudzony wywar z botwinki*, jogurt naturalny i posiekany koperek i szczypiorek. Schładzamy całość w lodówce. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.


 


* razem z liśćmi botwinki i buraczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz