Pod pierzynką
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg mięsa z łopatki
- 4 pomidory
- 4 ogórki małosolne
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżeczki koncentratu
- 50g masła
- przyprawy: sól, papryka słodka, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne ( lub chilli ), curry
- Obrać i ugotować ziemniaki.
- Zmielić mięso
- Następnie pokroić drobno cebulę i czosnek ,posolić i podsmażyć na małym ogniu.
- Dodać do tego mięso i usmażyć.
- Pokroić pomidory i ogórki, dodać warzywa do mięsa i dusić całość na małym ogniu.
- Dodać wszystkie przyprawy i koncentrat, dobrze wymieszać.
- W tym czasie powinny się już ugotować ziemniaki, następnie odlewamy cała wodę i wlewamy szklankę mleka oraz dodajemy masło.
- Ziemniaki dobrze ugniatamy na puree.
- Mięso z warzywami układamy do naczynia.
- Na wierzch układamy puree z ziemniaków i rozprowadzamy, aby przykryło całość.
- Pieczemy zapiekankę w 150 stopniach przez 30 min, aby ziemniaki się zarumieniły.
Smacznego :)
Składniki przygotowane, dzisiaj będzie test :)
OdpowiedzUsuńi jak wyszło ? :)
Usuń