czwartek, 10 września 2015

Pod pierzynką 



  • 0,5 kg ziemniaków 
  • 0,5 kg mięsa z łopatki 
  • 4 pomidory 
  • 4 ogórki małosolne 
  • 2 cebule 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 szklanka mleka 
  • 3 łyżeczki koncentratu 
  • 50g masła
  • przyprawy: sól, papryka słodka, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne ( lub chilli ), curry

  1. Obrać i ugotować ziemniaki. 
  2. Zmielić mięso
  3. Następnie pokroić drobno cebulę i czosnek ,posolić i  podsmażyć na małym ogniu. 
  4. Dodać do tego mięso i usmażyć. 
  5. Pokroić pomidory i ogórki, dodać warzywa do mięsa i dusić całość na małym ogniu. 
  6. Dodać wszystkie przyprawy i koncentrat, dobrze wymieszać. 
  7. W tym czasie powinny się już ugotować ziemniaki, następnie odlewamy cała wodę i wlewamy szklankę mleka oraz dodajemy masło. 
  8. Ziemniaki dobrze ugniatamy na puree. 
  9. Mięso z warzywami układamy do naczynia. 
  10. Na wierzch układamy puree z ziemniaków i rozprowadzamy, aby przykryło całość. 
  11. Pieczemy zapiekankę w 150 stopniach przez 30 min, aby ziemniaki się zarumieniły. 
Smacznego :) 

2 komentarze: