strona główna » , » tradycyjny barszcz biały z ziemniakami i białą kiełbasą

tradycyjny barszcz biały z ziemniakami i białą kiełbasą

dodane 9 września 2015


Nadchodzi jesień i chłodniejsze dni, wiec proponujemy Wam gorący, wartościowy i sycący barszcz biały. Wspomnienie smaku z dzieciństwa, jaki serwowały nam nasze babcie - takie tradycyjne polskie pyszności.
Składniki :
  • 500g mięsa wieprzowego z kością
  • 500g surowej białej kiełbasy
  • 500g ziemniaków
  • 200g wędzonego boczku
  • 250ml zakwasu - barszczu białego
  • 4 jajka na twardo
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 1 duża cebula
  • 1 mała cebula
  • 5 suszonych grzybów - podgrzybki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia :
  • do dużego garnka wkładamy opłukane i pokrojone mięso wieprzowe, wlewamy 3 litry wody, solimy i gotujemy pod przykryciem 30 minut
  • następnie dodajemy opłukaną kiełbasę, obrane i opłukane warzywa - włoszczyznę, dużą cebulę w całości, suszone grzyby, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko gotujemy około 1 godzinę
  • dodajemy zakwas barszczu białego, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, łyżeczkę chrzanu i jeszcze gotujemy przez chwilę
  • małą cebulę kroimy drobniutko, a wędzony boczek w bardzo drobną w kostkę i następnie podsmażamy razem na złocisty kolor
  • jajka gotujemy na twardo 10 minut
  • pod koniec gotowania dodajemy majeranek oraz świeżo zmielony pieprz, a ugotowaną kiełbasę kroimy w plastry 1-1,5cm
  • można na koniec dodać nieco śmietany i mąki, ale zdrowiej będzie w wersji niezabielanej i niezagęszczanej dodatkowo
  • barszcz możemy podawać z ugotowanymi osobno ziemniakami, jajkiem na twardo oraz łyżką wcześniej podsmażonej cebuli z boczkiem

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz