sernik na kruszonce


Podczas przeglądania starych maminych przepisów znalazło się kilka "perełek"- ciast pieczonych jeszcze przez babcię ale trochę zapomnianych. Tak jak ten sernik, pieczony ostatni raz ze dwadzieścia lat temu. Lubię "odkurzać" takie stare przepisy, bo dzięki nim czuję się jak dziecko na herbatce u babci. 

*foremka 23*23 cm
Składniki:
na kruszonkę:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 120 g masła
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 750 g sera na sernik
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
Składniki kruszonki umieścić w misce i szczypać palcami aż wszystkie połączą się (ale nie zagniatać jak ciasto). Połowę przełożyć na dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będzie rumiana czyli około 10-12 minut. 
W tym czasie przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać żółtka i ser. Następnie wsypać budyń i kaszę mannę, wlać sok z pomarańczy. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć ją do foremki i posypać resztą kruszonki. Piec w 180*C około godziny. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na pół godziny. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.



7 komentarzy:

  1. Kruszonka na spodzie, kruszonka na górze, a w środku cudowna masa serowa- rewelacyjny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym zapytać czy piekarnik ma być ustawiony na termoobieg czy góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i serniki, i kruszonkę, więc to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ta kasza manna do tego serniczka to taka zwyczajna czy jakaś inna?

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik bardzo smaczny, smakuje całej rodzinie.

    OdpowiedzUsuń