Przepis na pyszne placuszki marchewkowe. Zjedliśmy je z dipem jogurtowo-ogórkowym, ale można je również podać na słodko z jogurtem, dżemem czy owocami.
Składniki:
- 600-700 g marchwi
- 4 jajka
- pół szklanki bułki tartej
- pół szklanki mąki
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- sól, pieprz
- papryka ostra
- olej do smażenia
Dip:
- 200 g jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- pęczek posiekanego koperku
- ogórek długo
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
Przygotowanie
Marchew obieramy i gotujemy do miękkości. Kiedy trochę przestygnie, miksujemy ją blenderem, albo ugniatamy tłuczkiem na puree. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na niej łyżką placuszki. Smażymy je z obu stron na rumiano.
Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Następnie odciskamy wodę, dodajemy jogurt, koperek i resztę składników. Mieszamy.
Zostaw odpowiedź