Przejdź do głównej zawartości

Owsianka na mleku kokosowym/ Porridge with coconut milk

Pyszne i zdrowe śniadanko - owsianka na mleku kokosowym z bananami, prażonymi migdałami i orzechami włoskimi lub karmelizowanym mango :)


CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Owsianka (2-3 porcje):
400ml mleka kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki mleka krowiego (opcjonalnie)
1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
1 łyżka miodu
płatki owsiane błyskawiczne

Dodatkowo:
prażone płatki migdałów
orzechy włoskie
banan pokrojony w plastry


Do garnka wlewamy mleko kokosowe, mleko krowie (opcjonalnie), dodajemy cynamon. Wsypujemy płatki owsiane wedle uznania (ja dodaję około 3 łyżek, ponieważ nie lubię gęstej owsianki). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok.3 -4 minuty. Zdejmujemy owsiankę z ognia, dodajemy miód, przykrywamy i odstawiamy na bok na 10 minut. Dodajemy banany i orzechy.

~~~~
PREPARATION TIME: 10 MIN
DIFFICULTY: EASY


Ingredients (2-3 servings):
400ml coconut milk
1 teaspoon cinnamon
1 tbsp cane sugar
4 tbsp cow milk
1 tbsp honey
instant oat flakes

In addition:
roasted almonds
walnuts
banana cut into slices


Pour coconut milk, cow milk into the pot, add cinnamon. Pour oat flakes, according to preferences (I add 3 tbsp). Bring to the boil, reduce heat and cook 3-4 minutes. Take your porridge off the heat, add honey, cover and leave it aside for 10 minutes. Add banana and nuts.


Wersja z karmelizowanym mango


Karmelizowane mango:
mango, pokrojone w kostkę lub paski
3 łyżki miodu
1 łyżeczka masła

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód. Gdy zacznie się karmelizować, wrzucamy mango i mieszamy około 4 minut. Ciepłą owsiankę mieszamy i przekładamy do miseczki. Podajemy z karmelizowanym mango i karmelem powstałym na patelni. Smacznego! :)
~~~~

Version with caramelized mango

Caramelized mango:
mango, cut into strips
3 tbsp honey
1 teaspoon butter


Melt butter in a pan, add honey. When it starts to caramelise, add mango and stir about 4 minutes. Stir Your porridge and put it into the bowls. Serve with mango. Enjoy Your meal!


Komentarze

  1. Takie owsianki są idealne na zimne poranki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie kiedyś miałam chęć zrobić owsiankę na mleku kokosowym, ale w końcu o tym zapomniałam ;-) teraz nie mam wyjścia hehe :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Popularne posty z tego bloga

Zupa Wonton

Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai , nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! P.S. Nie zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :) BULION Z PIEROŻKAMI WONTON Ciasto wonton (72 krążki*): 1 jajko 1/3 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz (do 18 pierożków): odrobina oleju 200 g wieprzowiny mielonej 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1/2 łyżki świeżo startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Zupa: 1,5 l  azjatyckiego bulionu drobiowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku odrobina oleju 2 łyżki

Zielone curry z kurczakiem

Ulubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Postanowiłam dodać ten przepis jeszcze raz, ponieważ na początku zdjęcia były kiepskie, opis był słaby i ogólnie jakoś przepis zniknął pośród pozostałych.. A naprawdę warto go wypróbować! Zapraszam :) Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju słonecznikowego 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasn

Udka kurczaka duszone w mleku kokosowym

Pyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry, lekko zmiażdżonych 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane Do podania: tajski ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWA