Racuszki czekoladowe z jogurtem





 Letnie leniwe śniadania - to coś, co chyba każdy z nas lubi. U mnie takim śniadaniem są zazwyczaj naleśniki lub placuszki. Szybkie w przygotowaniu, doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno, są doskonałą alternatywą dla kanapek i płatków. Można je podać na wiele sposobów, co jest kolejną zaletą. Ja podaję je zazwyczaj z dżemem lub jogurtem, ale pomysłów na podanie jest tyle co ludzi na świecie.

Potrzebne nam:
- 100 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki kakao
- jajko

- 100 ml mleka
*dodatkowo:
- łyżka smalcu
- małe opakowanie jogurtu owocowego (ja użyłam jogurtu Jogobella Blueberry Muffin)

 Przygotowanie:
 Składniki na ciasto wymieszać w misce tak, by nie powstały grudki. Następnie ciasto wykładać partiami na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażyć racuszki na rumiano z obu stron. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podawać polane jogurtem. Mi osobiście bardzo odpowiada użyty do tego przepisu jogurt Jogobelli. Jest bardzo owocowy, a jagody idealnie współgrają ze smakiem kakao.

 Oczywiście, jeśli nie przepadacie za jogurtem, możecie użyć miodu, konfitur lub cukru pudru :) Smacznego!

Komentarze