Chrupki z ciecierzycy, czyli zdrowa przekąska

Chrupki z ciecierzycy, czyli zdrowa przekąska

Wiele razy przeglądając strony internetowe ze zdrowymi przepisami, natrafiałam właśnie na chrupki z ciecierzycy. Przepisy te od razu zamykałam nie wierząc, że takie chrupki mogą zastąpić paluszki, krakersy czy też chipsy podjadane podczas oglądania filmów. No ale... zostało mi trochę ciecierzycy po ostatnim przepisie na hummus i pomyślałam: czemu nie?. Zrobiłam i zdziwiłam się. Oczywiście nadal będę jeść paluszki ;) ale chrupki wyszły naprawdę smaczne. To świetna alternatywa dla kalorycznych przekąsek i myślę, że często będę ją robić na wieczorne seanse. Można też śmiało kombinować z innymi przyprawami i dobierać smak pod własne upodobania.

Składniki

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże łyżeczki papryki wędzonej
  • 3 duże łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki czosnku kolorowego granulowanego rozdrobnionego w moździerzu
  • sól morska

Przygotowywanie chrupek z ciecierzycy 1Przygotowywanie chrupek z ciecierzycy 2

Przygotowanie

Ciecierzycę umyć dokładnie pod zimną wodą na sitku. Potem zalać ją zimną wodą w objętości dwa razy większej niż objętość ciecierzycy, dodać łyżkę sody oczyszczonej i pozostawić na całą noc do namoczenia.

Następnego dnia odlać wodę z ciecierzycy i jeszcze raz ją umyć. Przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i gotować do miękkości, ok. 30 minut, uważając żeby nam się nie rozpadła. Podczas gotowania może tworzyć się biała piana, którą można usuwać przy pomocy łyżki. Po ugotowaniu, wodę odcedzić i znowu przepłukać ciecierzycę pod zimną wodą.

Na blachę położyć papier do pieczenia. Na papier wyłożyć ciecierzycę i obtoczyć ją dokładnie w oleju. Dodać paprykę wędzoną, paprykę słodką, czosnek, całość posolić i wymieszać wszystko, tak aby każde ziarenko było obtoczone w przyprawach. Tak przygotowane ziarenka piec w 180⁰C (piekłam z termoobiegiem) przez ok. 40 minut. W trakcie można je kilka razy przemieszać. Z zewnątrz powinny być lekko chrupiące a w środku miękkie. Chrupki z ciecierzycy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie stwardniały.

Smacznego :)

Gotowa zdrowa przekąska, czyli chrupki z ciecierzycy 1Gotowa zdrowa przekąska, czyli chrupki z ciecierzycy 2

Wartość odżywcza

1 porcja = 1 łyżka (ok. 15 g)

100 g 1 porcja
Wartość energetyczna 206 kcal 31 kcal
Białko 10,2 g 1,5 g
Tłuszcz 9 g 1,4 g
Węglowodany 17,5 g 2,6 g