środa, 12 sierpnia 2015

Ogórki w zalewie curry

Ogórki na zimę chyba każdy robi do słoików, u mnie zawsze robiło się ogórki z octem tzn. ogórki na słodko kwaśno albo ogórki grillowe - czyli z przyprawą do grilla. Jednak tym razem postanowiłam zaszaleć i zrobić coś innego, przepis dostałam od koleżanki.


Składniki:

do słoików:
  • 2 kg ogórków
  • liście selera
  • gorczyca
  • cebula
zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki przyprawy curry

Przygotowanie:
  1. Wodę zagotować z octem, sola, cukrem i curry - przestudzić
  2. Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki
  3. Cebulę obrać i pokroić w plastry
  4. Na dno słoika położyć po jednym liściu selera, kilka ziaren gorczycy i plaster cebuli.
  5. Ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą
  6. Pasteryzować 5 minut.
  7. Można ogórki obrać ze skórki jak kto woli, ale jak dla mnie lepsze są ze skórką.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz