8/11/2015

Szaszłyki z batatów, halloumi i szynki szwarcwaldzkiej z sosem z wędzonych śliwek, podane z rauchbockiem

Bataty i ser halloumi owinięty mocno wędzoną szynką szwarcwaldzką jako grillowane szaszłyki podane z sosem z wędzonych śliwek. Znakomita przystawka do rauchbocka (wędzonego koźlaka). Zestaw, który zaskoczy niejednego degustatora piwa i wielu miłośników grillowania :)

Do przygotowania sosu śliwkowego polecam śliwki "Suskie Suchlońske" z mocnym aromatem wędzonki, wyprodukowane w sposób tradycyjny przy użyciu drewna. Przygotowane kąski nadziewamy na gałązki rozmarynu i/lub szpatułki (jeśli gałązki są wiotkie).


Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

Szaszłyki
  • 400 g batatów,
  • 250 g sera halloumi,
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej mocno wędzonej w plastrach,
  • 1 żółta papryka,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • klika gałązek rozmarynu,
  • oliwa.
Sos
  • 100 g śliwek suszonych/wędzonych  (np. Suskie Suchlońskie),
  • 250 ml bulionu drobiowego lub wody,
  • 100 ml domowego ketchupu,
  • 2 łyżki melasy trzcinowej lub miodu gryczanego,
  • 40 ml octu jabłkowego,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta mielonych goździków, 
  • sól i pieprz.
Do podania: piwo w stylu rauchbock (koźlak wędzony)


Przygotowanie:


Sos
  1. Śliwki pokroić w ćwiartki, dodać pozostałe składniki, gotować 15 minut. 
  2. Zmiksować z grubsza blenderem. Przechowywać w lodówce.

Szaszłyki
  1. Bataty gotować 20 minut razem ze skórą na średnim odniu, przestudzić i obrać, pokroić w kostkę (ok. 2x2 cm).
  2. Ser halloumi pokroić w taką samą kostkę jak bataty, każdy kawałek owinąć przyciętym paskiem szynki. Pozostałe warzywa pokroić w kawałki, nadziać na szpatułki razem z serem i batatami, skropić oliwą.
  3. Przygotowane szaszłyki grillować po 2 minuty z każdej strony, podawać z sosem śliwkowymi i schłodzonym rauchbockiem.



Kulinarne inspiracje z Love Beer

1 komentarz:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger