czwartek, 6 sierpnia 2015

Udka z czosnkiem i cebulą z patelni

Mimo sporej ilości czosnku czuć go delikatnie. Mięsko jest naprawdę smaczne :-)




Składniki : 

- 4 udka (mogą być też pałeczki)
- 2 główki czosnku
- 2 cebule
- przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, słodka czerwona papryka
- masło + czosnek granulowany

Przygotowanie :

Udka ugotować (ja zawsze gotuje z warzywami itd dzięki temu mam też rosół, a i kurczak lepiej smakuje :-) ). Wystudzić. Obsypać przyprawami. Czosnek i cebulę pokroić na plastry, układać na folii aluminiowej lub w zamykanym pojemniczku warstwami - czosnek z cebula, udko, czosnek z cebula, udko, czosnek z cebulą itd, można delikatnie polać przyprawą do zup w płynie. 
Wstawić do lodówki na noc. Po tym czasie, rozgrzać na patelni masło, wsypać troszkę czosnku granulowanego, wymieszać, chwilę podsmażyć i wrzucić kurczaka. Mniej więcej w połowie smażenia dodać cebulę i czosnek z nocy. Udka smażyć aż złapią ładny kolor.


Ps. Kiedyś robiłam je na grillu, są równie smaczne jak z patelni. Wtedy przed włożeniem do lodówki polałam je delikatnie olejem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz