Ziemniaki faszerowane twarogiem

Nie spodziewałam się, że taka zwykła potrawa okaże się tak pyszna 😉 Ziemniaki faszerowane białym serem z cebulką i kiełbasą zagoszczą na stałe w moim menu.

Składniki:

  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • ok 100 ml śmietany 18%
  • spora cebula
  • 2 pętka dobrej kiełbasy
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Delikatnie łyżeczką wydrążamy środek. Wydrążony miąższ rozdrabniamy widelcem razem z twarogiem. Do masy dodajemy kiełbasę z cebulą, posiekany koperek, śmietanę i przyprawy. Mieszamy dokładnie i nakładamy łyżką na ziemniaki. Ziemniaki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temp 180 C przez około 30 min, aż ser się lekko zarumieni.

ziemniak_ser

Print Friendly, PDF & Email