salatka z couscous bobem i granatem
dania główne, na słono, przekąski, przepis, sałatki, wegańskie, wegetariańskie

sałatka z kuskusem, bobem i granatem czyli moja wersja tabbouleh

4 komentarze

Tabbouleh opanowało cały internet, ale nic dziwnego, bo ta świeża, arabska sałatka z kuskusem jest zarówno pyszna jak i pożywna. Według mnie najlepiej smakuje z kawałkiem mięsa (stąd idealnie sprawdza się jako sałatka do grilla!) albo pieczonymi warzywami, ale nada się też na lekki posiłek.

Przejdź prosto do przepisu

salatka z couscous bobem i granatem

Podstawą tej sałatki jest bardzo duża ilość pietruszki i polecam jej spróbować nawet tym, którym ta zielona kopalnia witamin i minerałów niezbyt smakuje. Jest duża szansa, że zmienicie zdanie!

salatka z couscous bobem i granatem

A bób we Francji sprzedaje się w strąkach, co jest fantastycznym rozwiązaniem z kilku względów. Po pierwsze można kupić tyle, na ile akurat ma się ochotę. Po drugie, łupiny bobu są pokryte meszkiem, który zapewnia nasionom idealne warunki. Nigdy nie lubiłam kupować całego worka bobu i taki sposób dużo bardziej mi odpowiada, bo najczęściej potrzebuję trochę tylko do sałatki. Ale rozumiem, że może to być niewygodne w przypadku dużej rodziny.

salatka z couscous bobem i granatem

sałatka z kuskusem, bobem i granatem czyli moja wersja tabbouleh
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 0,25 szklanki suchego kuskusu
  • 0,75 szklanki bobu
  • 0,75 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 0,5 szklanki luźno upakowanej posiekanej pietruszki
  • 2 duże łyżki posiekanej mięty
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2,5 łyżki soku z cytryny
  • nasiona granatu
  • sól + pieprz do smaku
Przygotowanie
  1. Kaszę zalać ¼ szklanki gorącej wody i odstawić.
  2. Bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować kilka minut, aż nasiona będą ugotowane, ale wciąż jędrne. Następnie przelać zimną wodą, odcedzić i obrać.
  3. Pomidorki opłukać i pokroić na ćwiartki.
  4. Kaszę wymieszać z 3 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny, ziołami oraz pomidorkami i bobem i odstawić na 10 minut, żeby kuskus wchłonął odrobinę soków i nabrać smaku. Ewentualnie dodać więcej oliwy, gdyby było za suche.
  5. Dosolić i dopieprzyć do smaku, przełożyć na talerz i posypać granatem.
Uwagi
Kuskus można zastąpić inną kaszą, ryżem, quinoą, wg upodobania, a granat porzeczkami, jagodami, winogronami....

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 komentarze

  1. Wygląda cudownie, tak kolorowo! Idealna na taką pogodę jak dziś 🙂

  2. Sprawdzona Kuchnia

    Fantastycznie wygląda 🙂 sałatka na upalne dni to najlepsze danie, spróbujemy 🙂

  3. Super! Bardzo apetycznie wyglada :))

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]