wtorek, 28 lipca 2015

Prosty, domowy kisiel porzeczkowy

Na szybki deser proponuję domowy kisiel porzeczkowy.
 
Składniki:
- 1 szklanka czerwonych porzeczek,
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 3-4 płaskie łyżki cukru (lub mniej/do smaku),
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Wykonanie:
Do garnuszka wrzucamy owoce, wlewamy wodę. Gotujemy kilka minut, aż porzeczka straci barwę i zrobi się miękka. Następnie przecieramy ją przez sitko. Uzyskany sok ponownie podgotowujemy, dodajemy cukier (do smaku). Następnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Wszystko energicznie mieszamy, do uzyskania kisielu. Przelewamy do pucharków. Studzimy i jemy.


2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari