Makaron z twarogiem i rodzynkami





 Powrotu do przeszłości ciąg dalszy. Chyba każde dziecko uwielbia makaron z twarogiem, słodką śmietanką i rodzynkami. Mi osobiście kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, letnimi obiadami w biegu i całymi dniami spędzonymi na dworze. Mama robiła coś na szybko, najlepiej do zjedzenia na zimno lub w ręku, żeby przypadkiem inne dzieci nie musiały za długo czekać. To smak wolności. U mnie w nieco innej, bardziej eleganckiej odsłonie, choć zamysł jest ten sam - do zjedzenia tego dania nie będziecie potrzebowali widelców!



Potrzebne nam:
- 12 dużych muszli makaronowych
- opakowanie drobno zmielonego twarogu półtłustego
- pół małego kubeczka śmietany 12%
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 garści rodzynek

Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym hartujemy w zimnej wodzie. Wykładamy na talerze. Twaróg mieszamy ze śmietaną, rodzynkami i cukrem. Powstałą masą napełniamy muszle. Najlepiej smakują, gdy przed podaniem wstawi się je na chwilę do lodówki, zwłaszcza w upalne dni.

Komentarze