piątek, 17 lipca 2015

Śledź po cygańsku

Jeśli nie robiliście śledzi po cygańsku to polecam są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia.
Lubię proste i smaczne  potrawy.

Składniki:

250 g filetów śledziowych
1 duża cebula
4 ogórki konserwowe
3 łyżki pikantnego ketchupu
1/3 szklanki oliwy
2 pomidory
sól
pieprz
słodka papryka

Wykonanie:
Śledzia wymoczyć około 2 godzin w zimnej wodzie.
W kubeczku wymieszać olej, ketchup, sól,pieprz,paprykę .
Cebulę kroimy drobno i przelewamy wrzątkiem na sitku, a następnie przelewamy zimną wodą.
Ogórki kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Wszystko razem mieszamy.
Śledzia kroimy w paski i zalewamy sosem.
Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.


Śledź po cygańsku

5 komentarzy:

  1. Śledzie bardzo lubimy a Twoje kuszą nawet z fotki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzie lubię, ale po cygańsku nie robiłam. Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba podobne robi nasza babcia :) Bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam po cygańsku i te z cebulką i olejem:)

    OdpowiedzUsuń