środa, 15 lipca 2015

Dżem wieloowocowy

Nie ma to jak dżem z różnych owoców, takie wieloowocowe dżemy są najlepsze by w zimnie móc delektować się smakiem lata zamkniętym w jednym słoiku.



Składniki:
  •  500 g malin
  •  250 g jerzyn
  •  250 g czerwonej porzeczki
  •  1/2 kg cukru
  •  opakowanie 2:1 środka zelującego do dżemów


Przygotowanie:
  1. Owoce starannie umyć i rozdrobnić wg uznania (ja zakomenderowałam).
  2.  Tak przygotowane owoce wymieszać ze środkiem żelującym.
  3.  Owoce zagotować ciągle mieszając.
  4. Do gotujących się owoców wsypać 1/2 kg cukru i całość gotować przez 1 minutę.
  5. Zdjąć z ognia i mieszać przez około minutę do zniknięcia piany.
  6. W przypadku większych kawałków owoców całość gotować przez 3 minuty.
  7. Gorący dżem nalewać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Układać do góry dnem na ok. 5 minut.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz