Szybkie ciasto z jagodami i lukrem


Na dobry początek sezonu jagodowego ciasto, a właściwie drożdżówki pod pierzynką ze słodkiego lukru. Jak tylko się upiekło zaraz zeszli się chętni na degustację, udało się zrobić zdjęcia, bo zrobiłam dwie blaszki, podczas robienia zdjęć druga blaszka miała się już ku końcowi. Ciasto szybkie i łatwe w wykonaniu, może dacie się skusić i sami je zrobicie?.

Składniki na dwie średniej wielkości blaszki:

  • 85 dag  mąki pszennej
  • 7 dag świeżych drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 12 dag roztopionego ciepłego masła

Dodatkowo:

  • 1/2  kg borówek
  • 8 dag roztopionego masła
  • 8 łyżek cukru kryształu

Lukier:

  • 15-20 dag cukru pudru
  • 4-5 łyżek wody lub soku z cytryny






1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i  zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka połączone z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia w szczelnie zakrytej misce folią spożywczą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt. 

2. Roztopionym masłem z cukrem smarujemy całą powierzchnię ciasta, a następnie wysypujemy równomiernie jagody. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak na roladę, kroimy na ok. 2 cm plastry i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia w małych odstępach.  Formę zostawiamy na około 30 minut by ciasto urosło, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 minut, aż się zarumieni.

3. Z cukru pudru i wody ucieramy lekko lejący lukier i polewamy wystudzone ciasto.





2 komentarze :