czwartek, 25 grudnia 2014

Babeczki mięsne z pieczarkami.

Składniki

masa mięsna:

500 g mielonej wieprzowiny
1 całe jajko
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka musztardy
1 roztarty ząbek czosnku
1/3 szklanki bułki tartej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Sól pieprz do smaku

Farsz:
250 g pieczarek
1 cebula
olej do smażenia
sól, pieprz

Do posypania
Starty żółty ser

Ja zaczynam od przygotowania farszu.
Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroję w drobną kosteczkę.
Na patelni rozgrzewam olej i lekko podsmażam cebulkę, a następnie wkładam pieczarki.
Doprawiam solą i pieprzem.
Smażę do momentu odparowania wody.

Mięso wraz z pozostałymi składnikami wyrobić na gładką masę.
Formę do muffinek (12 gniazd) wysmarować olejem. Formować z mięsa placuszki i wypełniać nimi otworki formy tak, aby powstało gniazdko.Formować delikatnie nie przygniatając mocno mięsa
do formy.
W powstałym dołku umieścić farsz.
Tak uformować całość i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20 min.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim babeczki i ponownie zapiec.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz