czwartek, 2 lipca 2015

Kurczak w orzechowej panierce

Kotlety z piersi kurczaka w chrupiącej smacznej orzechowej panierce.
Polecam, bo przy takich upałach nie warto stać długo nad kuchenką, a jak wiecie kotlety smaży się bardzo szybko.

Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
2 jajka
3 łyżki mąki krupczatki
5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
5 łyżek bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia


Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć , osuszyć i przekroić na kotlety.
Orzechy wymieszać z bułką tartą.
Każdego kotleta oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron, a następnie obtoczyć w mące , jajku i  mieszance orzechów z bułką.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu  na rumiany kolor z  dwóch stron.


kurczak w orzechowej panierce

6 komentarzy:

  1. Fajne kotleciki :-) pewnie pysznie smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam mnóstwo orzechów włoskich i brak pomysłu na nie, spróbuję zrobić panierkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, bardzo lubię takie oryginalne panierki bo za samą bułką tartą nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
  4. A pomyśleć, że kiedyś nie jadłam mięsa a tu takie pyszności u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha panierka :D Podobno mięsko z pistacjami smakuje świetnie

    OdpowiedzUsuń