2015/06/29

Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola

Dawno nie jadłam tak pysznego dania z makaronem! Jednocześnie jest to pierwsze danie makaronowe tego lata. Jeśli tylko miałabym swoją knajpę, to danie z pewnością byłoby w menu. Rozwesela w pochmurny dzień i dodaje sił na kolejny, z ulubionym winem smakuje wybornie! Jeśli macie ochotę na więcej zapraszam zajrzeć do kategorii Makarony

Do przygotowania dzisiejszego dania użyłam Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Cechuje go wyjątkowe zdrowie i wygląd - jest w 100% naturalny, bez konserwantów i sztucznych dodatków, bez GMO. Zagrodowy zaspokoi podniebienia kochających tradycyjny, domowy rosół oraz kruche, aromatyczne mięso. Idealny dla całej rodziny! Więcej informacji znajdziecie na stronie zagrodowy.pl





Pochodzenie: czysty region Podlasia.

Warunki życia: komfortowe - chów tylko w małych, rodzinnych gospodarstwach. Zagrodowy ma więcej miejsca do poruszania się, swobodny dostęp do zagrody na otwartej przestrzeni oraz naturalnego światła.

Sposób odżywiania: karmienie naturalne, oparte w 100% o składniki roślinne bez składników z GMO. Pasza nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego.

Wygląd i cechy charakterystyczne: sprężyste mięso o zwartej strukturze włókien mięśniowych ze względu na specjalne warunki chowu w tym zwiększoną aktywność fizyczną. Dojrzały i intensywny smak dzięki odpowiednio dobranej paszy.

Zalety: posiada wyrazisty smak, jest zdrowy i naturalny. Jego mięso jest mniej tłuste dzięki cieńszej skórce.

Idealny dla: dbających o zdrowie i poszukujących drobiu wysokiej jakości. Świetny dla małych dzieci, rosnącej młodzieży, osób starszych, przebywających na diecie, o wysokiej aktywności fizycznej oraz kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią.

Atesty: jakość potwierdzona Znakiem Poznaj Dobrą Żywność Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Posiada także Atest Katedry Hodowli Drobiu Uniwersytetu Przyrodniczo – Humanistycznego w Siedlcach.

Średnia waga kurczaka: 1,5 – 1,8 kg


Spaghetti z kurczakiem,szpinakiem i gorgonzolą

Składniki:
  • 400 g makaronu spaghetti
  • podwójny filet z Kurczaka Zagrodowego
  • 300 g szpinaku baby
  • 150 g sera gorgonzola
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki ocetu balsamicznego
Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek i dodajemy umyte, osuszone i oczyszczone filety z kurczaka, pokrojone w kostkę. Partiami dodajemy szpinak. Całość obsmażamy, aż szpinak zmniejszy swą objętość, na koniec dodajemy ocet balsamiczny.  
  • Ugotowany makaron dodajemy do szpinaku z kurczakiem, mieszamy, przekładamy do misek.
  • Podajemy posypane pokruszoną gorgonzolą.




Mam smaka na kurczaka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz