Przedstawiam Wam dziś lekki, orzeźwiający mini torcik. Pyszna masa śmietanowo- mascarpanowa z zatopionymi w niej truskawkami to prawdziwy raj dla podniebienia. Dzięki życzliwości marki Master Cook Handel Dom Akcesoria w mojej kuchni powstał ten  truskawkowy deser.

DSC_0121

Składniki:

  • 5 dag serka mascarpone
  • 50 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru z wanilią (kupiony tutaj)
  • 5 truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa około 75g (kupiony tutaj)
  • 100g herbatników maślane (zmielone w blenderze)
  • 30g masła
  • pół łyżki brązowego cukru

Dodatkowo:

DSC_0124

Wykonanie:

Zmielone herbatniki mieszamy z brązowym cukrem i roztopionym masłem. Masę herbatnikową wykładamy na spód obręczy wyłożonych folią, ugniatamy łyżką i wstawiamy  do lodówki. Truskawki myjemy oczyszczamy, kroimy wzdłuż i układamy na spód miseczek. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę przekładamy na ciasto. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego!

Do wykonania torcików wykorzystałam pierścienie cukierniczo-kucharskie. Foremki – pierścieni kuchenne zostały wykonany z wysokiej jakości stali. Przeznaczone do formowania, wykrawania oraz dekorowania potraw.

Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie.

Pierścienie cukierniczo-kucharskie i nie tylko możecie znaleźć na stronie Dom-akcesoria

s3_viewer_small_01

Categories: Ciasta, Desery, Przepisy

2 komentarze so far.

  1. Olga pisze:

    Lubię takie proste i szybkie desery 🙂

Leave a Reply


Recent Recipes

,,Błękitna Laguna’’

Posted on Lut - 4 - 2015

28 komentarzy

,,Cukinia w tropikach”

Posted on Lut - 4 - 2015

2 komentarze

Recent posts

Sernik pistacjowy

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

,,Ciasto wiosenne szpinakowe”

Posted on Mar - 28 - 2024

0 Comment

Deser makowy HELIO 

Posted on Gru - 15 - 2023

0 Comment

Ciasto Balladyna

Posted on Gru - 14 - 2023

0 Comment