Sernik nowojorski

Myslałam, że Sernik z truskawkami i czekoladą  to był najlepszy sernik jaki upiekłam, ale dzisiaj biję się w piersi, to nie był mój najlepszy sernik! Wzięłam trochę zmodyfikowałam ten mój przepis i dzisiaj z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że na Wielkanoc 2014 upiekłam idealny sernik nowojorski (New York Cheesecake). Sernik nowojorski to klasyczny sernik, jest bardzo prosty do przygotowania Sernik nie popękał podczas pieczenia jak to lubią serniki i tylko delikatnie opadł. Nie jest za słodki, z delikatną nutą wanilii i kardamonu, na kruchym spodzie, wykończony warstwą słodkiej śmietany, czekolady i dla kontrastu oblany frużeliną jagodową. Ten sernik nowojorski zrobił furorę na wielkanocnym stole. Sernik po upieczeniu należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. Musi swoje odstać aby mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję.

Przepis na klasyczny Sernik nowojorski (New York Cheesecake).

Sernik nowojorski

Sernik nowojorskiSpód sernika:
125 g masła lub margaryny
3 łyżki cukru
3 żółtka
1 szklanka* mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie kruchego ciasta:
Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną margarynę,1 szkl. mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno, oraz boki tortownicy.

Masa serowa :

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka typu Philadelphia
  • 4 jajka
  • 50 g  masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 100 ml śmietany 30%

Polewa na wierzch sernika:
1 szklanka* śmietany 18%
¼ szklanki* cukru
1 łyżeczka Domowy ekstrakt waniliowy

Frużelina jagodowa do dekoracji
płatki czekoladowe
* szklanka o pojemności 250 ml

Przygotowanie masy serowej:

 W misie robota miksujemy ser z białym cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, oraz 3 łyżkami mąki ziemniaczanej . Dodajemy stopniowo po 1 jajku i po trochę śmietanki kremówki, cały czas miksując na najmniejszych obrotach.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Na koniec do masy serowej dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze raz miksujemy aż tłuszcz się wchłonie.
Przekładamy masę serową na przygotowany spód, wyrównujemy powierzchnię masy serowej.
Przygotowanie polewy śmietankowej:
Mieszamy  śmietanę z cukrem i ekstraktem waniliowym za pomocą trzepaczki na gładką masę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Pieczemy sernik po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.

Wykładamy polewę śmietankową na gorący sernik i równomiernie ją rozprowadzamy. Wstawiamy formę z sernikiem ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Zostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku  na ok. 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, obkrawamy nożem wokół brzegów formy, posypujemy płatkami czekoladowymi, które mają się delikatnie rozpuścić na powierzchni sernika i odstawiamy sernik, aby ostygł. Wstawiamy formę z sernikiem do lodówki najlepiej całą noc. Przed podaniem zdejmujemy brzegi tortownicy, polewamy sernik frużeliną jagodową i kroimy sernik na porcje rozkładając na talerzyk.

Smacznego. Przepis na idealny New York Cheesecake 🙂

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Sernik Nowojorski

Sernik nowojorski

 

Sernik nowojorski
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

11 myśli nt. „Sernik nowojorski

  1. Pingback: Styropian (ciasto) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. O ILE mi wiadomo,to sernik nowojorski „piecze ” sie na parze ,ktora powstaje z wiekszego naczynia z woda w ktore jest wstawiona tortownica z masa serowa.
    Ale jesli tradycyjne pieczenie nie zmieni smaku w tym wypadku,to swietnie.Mniej biegania.pozdrawiam.

    • To moja wersja, gwarantuję, że nie różni się niczym od tego oryginalnego wstawianego w drugą formę z wodą. Piecze się go w niskiej temp. 150 stopni, nie traci na smaku, ma idealną, aksamitną, kremową konsystencję.Gwarantuję ci.

  3. Hej 🙂 mam pytanie odnośnie frużeliny jagodowej. Robiła Pani sama czy korzystała z gotowej? Może jakiś przepis jeśli Pani sama robiła.
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *